In de pers, slachthuissite

22 kunstenaars hokken samen op Slachthuissite

Kunstenaars, ambachtslui, denkers en kunstenorganisaties nemen voor minstens twee jaar hun intrek in een voormalig slachthuis op Antwerpen Dam. Zij zullen kunstprojecten op maat van de buurt maken.

Over een aantal jaar wordt de Slachhuissite aan de Slachthuislaan volledig herontwikkeld. Maar momenteel liggen de oude, ruime slachthuizen op de site er nog verlaten bij. Dat was ook Bram Rombouts van artiestencollectief Rooftoptiger niet ontgaan.

“Vijf jaar lang zaten we aan de Gasfabriek in Berchem met Rooftoptiger, maar ons contract liep er af. We moesten dus op zoek naar een nieuwe locatie. Aan stadsmakelaar AG Vespa stelden we voor om tijdelijk onze intrek te nemen in de gebouwen de slachthuissite. Uiteindelijk kregen we de bevestiging dat we er twee jaar mogen blijven, maar dat zouden ook vier jaar kunnen worden. We hoeven geen huur te betalen, maar staan zelf in voor de inrichting”, vertelt Bram.

Rooftoptiger is een Antwerps artiestencollectief dat sociaal-artistieke projecten maakt. Voor hun vele installaties zochten ze naar een ruime plek. “Die hebben we hier gevonden met een oppervlakte van 1.500 vierkante meter. In totaal zullen we nog met 21 andere kunstenaars de ruimte delen. Samen willen we projecten realiseren in en met de buurt”, zo zegt Sara Dandois van Rooftoptiger.

Eerst wil Rooftoptiger de buurt beter leren kennen. “Daarom organiseren we begin mei drie dagen lang een zogenaamd Data-paviljoen. Daarin ontvangen we de verlangens en dromen van de buurtbewoners. Zo krijgen we een idee van wat leeft bij de mensen in de buurt. Daarna rijden we rond in de wijk om talent te zoeken. Dat kan gaan van mensen die graag en goed breien tot iemand die graag dingen bouwt. Door de tijd te nemen om met de mensen uit de buurt in interactie te gaan, kunnen we een juist beeld krijgen van wie hier woont. In juli willen we dan beginnen bouwen aan een installatie op maat van de buurt.”

Het wordt volgens Sara een uitdaging om iedereen uit de buurt te bereiken. “Het is in het begin belangrijk om naar buiten te treden en ons te tonen. Ik heb al gemerkt dat Antwerpen Dam een actieve buurt is. Zo werd onlangs vlakbij onze site de samentuin Damhof opgericht. Graag zouden we onze ingang langs de samentuin maken, zodat de artiesten en bezoekers daar al met de buurtbewoners in interactie kunnen gaan. Toch is het volgens de lokale buurtwerking moeilijk om iedereen te bereiken. Zo willen wij ons onder meer ook inzetten om de nieuwkomers en anderstaligen te betrekken bij onze projecten.”

Mobiele installaties

Ondertussen werken de verschillende kunstenaars al twee maanden lang aan het opkuisen van de ruimte. “We hebben ook al voor elektriciteit gezorgd en hebben een grote garagepoort geïnstalleerd, waardoor onze wagens en mobiele installaties naar binnen kunnen. Verder zullen we een atelierruimte inrichten, installeren we een extra verdieping voor een keukentje en maken we ook een deel van de ruimte leeg voor repetities of om dingen te bouwen. Op termijn kunnen we die ruimte eventueel nog gebruiken om voorstellingen te organiseren.”

Aanstaande zondag zal de buurt luid en duidelijk kennis kunnen maken met de nieuwe buurtbewoners tijdens ‘The big move’. Dan laden de mensen van Rooftoptiger de vrachtwagens, busjes en aanhangwagens vol en rijden ze in een feestelijke verhuisparade van de Gasfabriek in Berchem via de Singel naar de nieuwe locatie Archipel.

Kleurrijke stoet

“De Transformer, een installatie met soundsysteem en deejay, geeft het ritme aan. Iedereen is welkom om zich aan te sluiten bij onze kleurrijke stoet. We nodigen iedereen uit om in Berchem mee in een laadbak te springen of mee te fietsen of wandelen. De stoet vertrekt om 13u in Berchem en zou ten laatste om 14u moeten aankomen aan de Slachthuissitte. Daar zal een mobiele bar klaarstaan om de verhuis, samen met de buurtbewoners, officieel te beklinken.”

Ook schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) is tevreden met het nieuwe initiatief. “Met de komst van het kunstenaarscollectief willen de stad en de projectontwikkelaar Land Invest Group de buurt betrekken bij de ontwikkelingen rond de Slachthuissite die over een tweetal jaar zullen starten. Voorts willen we met tijdelijke invullingen dit stadsdeel op de kaart zetten en een identiteit geven. De bedrijvigheid die er vanaf zondag zal zijn, zal de sociale controle verhogen en het vandalisme in de buurt uit de wereld helpen.”

GvA, 23-03-2017
Foto: Joris Herregods