Gedempte Zuiderdokken, In de pers

Geen grote evenementen op nieuwe Zuiderdokken

De stad heeft na bezwaren van de buurt het groot evenementenplein op de toekomstige Gedempte Zuiderdokken vervangen door vier kleinere zones voor kleinschalige evenementen. “We gaan net zoals op het Theaterplein een luifel plaatsen”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).

Begin dit jaar koos de stad voor het ontwerp ‘Dok Zuid’, met drie grote delen: een centrale Weide, een noordelijke Tuin en een zuidelijke Scène met ruimte voor grote evenementen. Maar op die Scène kwam al gauw veel kritiek. Op de participatiemomenten van het voorbije weekend werd het nieuwe schetsontwerp voorgesteld. Dat bleek al op veel meer instemming te kunnen rekenen. De kleinere zones zijn perfect geschikt voor een openluchtcinema, een boekenmarkt of zachte recreatie. En bij slecht weer biedt een grote luifel de nodige bescherming.

Antwerpen Zingt

Dat betekent wel dat een evenement als ‘Antwerpen Zingt’ andere oorden moet opzoeken. “Daar hadden we rekening mee gehouden”, zegt organisator Alain Roels. “De stad nodigde ons uit op de buurtbevraging. Normaal kunnen we op de Zuiderdokken blijven tot 2018. Samen met de stad zoeken we naar een nieuwe plek.”

De kleinere evenementenzones worden ook voor driekwart vergroend. Veel meer groen zal er trouwens zijn in de andere delen van de 9 hectare grote Zuiderdokken. In het noorden, grenzend aan de Scheldestraat komt een wandeltuin, in het centrale stuk een weide die zich leent tot sport en spel. Drie assen dwarsen het gebied: de Museumas (noord), Scheldeas (midden) en de Zuidas (zuid).

‘Club Zuid’

Intussen is ook ‘Club Zuid’ opgericht, een groep van bewoners, ondernemers en verenigingen. Christof Van Berckelaer: “We willen met kleine zaken als een buurtaperitief of een paasbrunch meer sociale samenhang creëren.”

Info: clubzuid.be/contact.

HLN, 29/11/2016

Foto: De luifel aan de zuidkant van het plein.