In de pers, Montevideo

Foodmarket, kantoren en flats in oud pakhuis

Na jaren van onzekerheid en leegstand is er nu een definitieve invulling voor de beschermde Montevideosite op het Eilandje. Er komen onder meer een foodmarket en kantoren. In een nieuwbouw naast het pakhuis komen appartementen en winkels.

In maart dient projectontwikkelaar DCA/Bermaso een bouwvergunning in voor de restauratie van het pakhuis aan de Braziliëstraat en de bouw van een nieuw complex op de hoek met de Limastraat. Daar wordt in het najaar trouwens gestart met de aanleg van een plein.

De schepen van Stadsontwikkeling, Rob Van de Velde (N-VA), verwacht dat de werken in het begin van volgend jaar kunnen beginnen.

“Daarmee wordt een deel van het Eilandje geherwaardeerd waar al jaren onzekerheid over bestaat. De vorige eigenaren van het gebouw hadden plannen die niet strookten met de beschermde status van het pakhuis. Alles bij elkaar zit dit dossier al ruim tien jaar in het slop. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om tot dit punt te komen. Ik ben dus blij dat de zaak eindelijk beklonken is.”

Atypische kantoren

In het voormalige pakhuis, dat tussen de Braziliëstraat en het Red Star Line Museum ligt, komen een foodmarket en kantoren. “Het gaat om een permanente voedingsmarkt. In dit deel van de stad is daar zeker behoefte aan. In de rest van het gerestaureerde pakhuis komen kantoren. We mikken vooral op creatieve bedrijven die op zoek zijn naar een atypische locatie. Vanuit die sector is er nu al interesse om zich op deze plek te vestigen. Het zou mooi zijn dat bedrijven die bezig zijn met cultuur, design of sport, om maar enkele voorbeelden te noemen, naar hier trekken”, zegt de schepen.

Ondergronds is er plaats voor een parkeergarage voor ruim driehonderd auto’s op twee niveaus. Er komt ook een ondergrondse stalling voor fietsen en er is nog een flinke ruimte voor retail.

“We hopen dat een supermarkt interesse toont om zich hier te vestigen. Dat zou mooi aansluiten op de bovengrondse foodmarket.”

Zicht op sluis

Op de kop van het pakhuis, aan de Limastraat, komt een volledige nieuwbouw. Het gaat om een futuristisch ogend complex van de Antwerpse architect Philip Mortelmans met een luifel aan de voorkant. “Op het gelijkvloers is er ruimte voor retail. Wat er komt is nog niet duidelijk. Maar we hopen dat mensen bereid zijn om bijvoorbeeld een bakkerij of een slagerij te openen in deze groeiende buurt.”

Op de hoger gelegen verdiepingen komen appartementen. Die zullen uitkijken op het toekomstige Limaplein en de Kattendijk-sluis, die de Schelde met het Kattendijkdok verbindt. “Nog in het gebouw is eventueel nog ruimte voor kantoren. Maar of die er komen en hoeveel er dat worden is nog niet uitgemaakt.”

Bevolking neemt toe

Rob Van de Velde verwacht dat de restauratie van het pakhuis en de aanlag van het plein een impuls zal geven aan de buurt. Hij verwacht dat zowel de bevolking als de middenstand en horeca zal toenemen in de buurt.

GvA, 3-1-2017