In de pers, Nationale Bank

Nationale Bank krijgt vijfsterrenhotel

De Nationale Bank op de Frankrijklei krijgt mogelijk een nieuwe bestemming als hotel. Er ligt een ‘plausibel plan’ op tafel. Zo zou de stad Antwerpen na vijf jaar weer een vijfsterrenhotel rijk zijn. Het Dukes’ Palace in Brugge is overigens het enige andere in Vlaanderen.
Het is ondertussen bijna drie jaar geleden dat het gebouw van de Nationale Bank op de Leien openbaar werd verkocht voor 7.025.000 euro aan vastgoedbedrijf Groep L. Sindsdien bleef het behoorlijk stil over het monumentale pand, maar nu zijn er concrete plannen om er een luxehotel in onder te brengen.

“We zijn met meerdere gegadigden in gesprek, maar daar zit inderdaad een interessante kandidaat uit de hotelwereld bij. We zijn die optie nu grondig aan het bekijken. Het zou gaan om een luxueus hotel, genre vijf sterren, met een honderdtal kamers”, zegt Eddy Leemans, eigenaar van Groep L.

Er lopen al gesprekken met banken om het project te financieren, maar pas als de knoop definitief is doorgehakt, wordt de financiering aangevraagd. “We willen zeker zo snel mogelijk beginnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de renovatie van het gebouw”, zegt Eddy Leemans. “De machtiging om de waardeloze elementen te strippen, is ondertussen aangevraagd.”

De stad steunt de plannen die nu voorliggen. “Als je kijkt naar steden als Madrid, Parijs of Berlijn, zie je ook luxehotels die gevestigd zijn in iconische gebouwen. Die hotels trekken een heel eigen publiek aan, net om die unieke locaties, en mensen boeken hun citytrip soms in functie van dat soort hotels”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).

Naam onbekend

Het gaat om een hotelketen die nog niet actief is in Antwerpen, en die mikt op vijf sterren. Omdat de zaak nog niet rond is, wil niemand voorlopig de naam prijsgeven. Rob Van de Velde: “Het zou dan het enige vijfsterrenhotel in Antwerpen zijn (het laatste, Radisson Park Lane, sloot in 2012, red.). Dat zou een prachtig signaal zijn voor de stad en dat type toeristen bezoekt ook graag een goed restaurant, een theatervoorstelling of opera en gaat misschien ook graag shoppen.”

De stad heeft twee opmerkingen gegeven over de voorlopige plannen. Rob Van de Velde: “Onze voorkeur zou een mix van functies zijn, met winkels op het straatniveau. Het binnenplein zou ook liefst doorwaadbaar zijn, zodat het publiek toegankelijk is.”

Al zegt ook eigenaar Eddy Leemans dat dat de bedoeling is. “Een hotel zou inderdaad gecombineerd kunnen worden met commerciële ruimtes. Daarin zouden dan winkels hun intrek kunnen nemen die passen bij de stijl van het hotel. De binnenplaats zal publiek toegankelijk worden.”

Behalve door de hotelketen werd Eddy Leemans overigens ook gecontacteerd door kandidaten die graag kantoren, woonruimte of expositieruimte in de Nationale Bank zouden zien. “Er is wel veel interesse voor het gebouw. Het blijft natuurlijk een bijzonder pand.”

Leegstandheffing

Ondanks de plannen die nu op tafel liggen, is de stad wel van plan om een leegstandheffing aan te rekenen aan de eigenaar. Van de Velde: “Die stok achter de deur is noodzakelijk. Wij willen niet dat dit gebouw te lang leegstaat. Daarvoor is de locatie té belangrijk.”

Eddy Leemans denkt dat het misschien niet zo ver hoeft te komen. “We willen zelf ook zo snel mogelijk van start gaan. Dit is niet zomaar een gebouw. Het is bovendien geklasseerd. Dat vraagt meer tijd dan een gewoon rijhuis om er een mooie invulling aan te geven.”

Een tijdelijke invulling, zoals vaak gebeurt met kantoorgebouwen die leegstaan in afwachting van renovatie, ziet schepen Van de Velde niet zitten. “De voorbereidende werken voor de renovatie, het strippen van de onnodige elementen binnen in het gebouw, zouden al op korte termijn kunnen beginnen. Daar geef ik nu graag voorrang aan.”

Het enige vijfsterrenhotel in het Vlaams Gewest is het Brugse Hotel Dukes’ Palace. Volgens Visit Brussels telt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op dit moment tien vijfsterrenhotels. Tien jaar geleden waren er nog 25 vijfsterrenhotels in België. Ons land heeft wel 155 viersterrenhotels, waarvan 35 in de provincie Antwerpen.

GvA, 17-02-2017