Park Spoor Oost

5,5 miljoen euro voor Spoor Oost

De stad investeert het komende jaar 5,5 miljoen euro in Spoor Oost. De woestijn van beton maakt plaats voor een groenzone, sportvelden en een speeltuin. Op het multifunctionele terrein van 7 hectare is plaats voor evenementen, maar ook voor tijdelijke parkeerplaatsen voor het Sportpaleis.

Na dit weekend gaat Spoor Oost dicht voor het publiek. Het terrein krijgt een hele make-over om net voor de Paasvakantie weer open te gaan. “We spreken hier van een voorlopige invulling, die toch 5 tot 10 jaar zal blijven”, vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA). “Hiervoor voorzien we 5,5 miljoen euro, de aankoop is ongeveer 5 miljoen en we hebben al 1,1 miljoen euro geïnvesteerd. Een totale investering van om en bij de 12 miljoen euro dus, dat is een hoog bedrag maar we vinden het dossier Spoor Oost dan ook heel belangrijk. Er ligt hier heel veel potentieel.”

600 bomen

De hele site is zo’n 10,8 hectare groot. In totaal zal 4,3 hectare altijd open zijn voor publiek, 3,5 hectare wordt groenzone met meer dan 600 bomen. “Dat is veel meer dan we oorspronkelijk in gedachten hadden, maar onze diensten zijn er in geslaagd om zo veel mogelijk terrein te vrijwaren”, zegt de schepen. “De resterende 7 hectare zullen multifunctioneel zijn. Er zal onder andere parking zijn voor het Sportpaleis, maar dat is veel beperkter dan publiek wordt aangenomen. Het gaat om maximaal 20 dagen per jaar, tussen oktober en april, dat daar auto’s zullen staan. Eveneens om de parkeerdruk in de buurt tegen te gaan. Voor de rest zal daar niet geparkeerd kunnen worden, het terrein zal niet toegankelijk zijn voor auto’s behalve op die bepaalde dagen. Voor het grootste deel van het jaar zullen dus ook die 7 hectare voor het publiek open zijn. Er kunnen ook evenementen zoals Borgerwood plaatsvinden maar bijvoorbeeld ook de afwikkeling van het Offerfeest. We kunnen op de site heel wat organiseren dat eigenlijk niet mogelijk is in een park. We hopen dan ook dat veel private organisatoren in Antwerpen de site willen gebruiken om hun evenement te organiseren.”

Website

Die verschillende activiteiten zullen ook te raadplegen zijn op de website. “Door een website op te richten voor Spoor Oost kunnen bewoners ook zelf zien wat er wanneer te doen is”, zegt Van de Velde. “Spoor Oost is in die zin een proefproject, we zouden die agenda of kalender eigenlijk voor verschillende sites zoals de Scheldekaaien of de Grote Markt willen doen.”

Het terrein zal ook opnieuw dienst doen voor de Sinksenfoor. “We zitten nog samen met de foorkramers voor de evaluatie, we kennen in grote lijnen de pijnpunten en die willen we ook aanpakken”, zegt de schepen. “De Sinksenfoor zou geen alleenstaand geval mogen zijn, we willen in de buurt ook een randprogramma maken want we merken dat in tegenstelling tot drukbezochte activiteiten in de binnenstad dat volk niet overvloeide naar de foor.”

In de paasvakantie wordt de site weer opengesteld met een groot openingsfeest. Vanaf maart 2016 zullen de verschillende activiteiten te vinden zijn op www.spooroost.be.

 

 

NINA BERNAERTS
Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Pagina 42