Badboot

Antwerpen wint Thuis in de Stad-prijs met drijvend openluchtzwembad Badboot

Vandaag vond in Gent de uitreiking van de ‘Thuis in de Stad’-prijs 2012 plaats. De stad Antwerpen was een van de twee laureaten met de Badboot, het drijvend openluchtzwembad op het Eilandje.

Voor de editie 2012 van de Thuis in de Stad-prijs werden 24 projecten uit verschillende Vlaamse steden ingediend, waaruit een jury een ‘shortlist’ van 7 projecten koos. Op de ‘Trefdag Innovatie in de Stad’ in Gent werden vandaag in aanwezigheid van Vlaams minister van energie, wonen, steden en sociale economie Freya Van den Bossche twee laureaten gekozen: de Badboot (Antwerpen) en het project CityDepot (Hasselt), een project over slimme bevoorrading van binnensteden.

Een nieuwe positieve noot in de stad
Volgens de jury heeft de Badboot al van bij aanvang voor een nieuwe positieve noot in Antwerpen gezorgd en “maakt het project (de waterbeleving op) het water tot een volwaardig deel van de stad”. Verder vielen ook de kwaliteitsvolle uitvoering en de duurzaamheid van het project in de smaak. Namens de stad Antwerpen namen schepen voor stadsontwikkeling Rob Van de Velde en schepen voor publiek domein en sport Ludo Van Campenhout de prijs in ontvangst.

Een drijvend openluchtzwembad op het Eilandje
Het drijvende openluchtzwembad Badboot is een privaat project met financiële steun van de stad Antwerpen. De Badboot opende de deuren in het Kattendijkdok op 14 augustus 2012 en was vanaf dag één een groot succes. De aangepaste inplanting van het zwembad geeft mensen het gevoel dat ze in het dok zelf zwemmen. Aan boord zijn verder een restaurant en een feestzaal en kunnen er verschillende culturele evenementen worden georganiseerd. Zo is bijvoorbeeld het zwembadgedeelte nog tot eind deze maand omgebouwd tot schaatsbaan.

‘Thuis in de Stad’-prijs
Met de ‘Thuis in de Stad’-prijs wil de Vlaamse overheid innovatieve realisaties van steden stimuleren en onder de aandacht brengen. Behalve de eer is er ook een bedrag van 75 000 euro per laureaat aan de prijs verbonden. Vorige Antwerpse stadsvernieuwingsprojecten die met deze eer gingen lopen waren onder meer het Schipperskwartier (2005), het Theaterplein (2008) en Park Spoor Noord (2009) .

Voor deze dertiende editie van de ‘Thuis in de Stad’-prijs was onder meer ook het publieke fietssysteem ‘Velo Antwerpen’ genomineerd.