Gedempte Zuiderdokken, In de pers

Antwerpenaar kiest voor groen, water en evenementen

Een open weide en waterpartijen in het midden, de ‘Tuin’ met een variatie aan groen in het noorden en de ‘Scène’ als plek voor evenementen op het zuiden van het plein. Dat wordt de basis voor de Gedempte Zuiderdokken in de toekomst.
“Niet alleen een jury van specialisten en het stadsbestuur, maar ook de Antwerpenaren die hun mening over de verschillende ontwerpen hebben gegeven, waren behoorlijk unaniem in hun keuze”, zegt Rob Van de Velde (N-VA), Antwerps schepen voor Stadsontwikkeling. Het zijn het ontwerpbureau ADR Architectes van de Zwitserse landschapsarchitect Georges Descombes en het Belgische studiebureau Technum die de opdracht voor de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken hebben binnengehaald. Het team werd geselecteerd uit vijf ontwerpteams die twee weken geleden hun plannen in het Antwerpse Zuiderpershuis aan de bevolking mochten tonen.

“Geen spektakelarchitectuur”

“Het is het enige ontwerp waarbij er een duidelijke verbinding is tussen de Schelde en de stad. En er komt een museumas tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold De Waelplaats en het Muhka aan de Waalsekaai. Op de as tussen de Waterpoort en het Fotomuseum komen pleinen”, legt Rob Van de Velde uit.

Het ontwerp van het Zwitsers-Belgisch team oogt sober. “Het is een goed basisontwerp, waarbij rekening is gehouden met de historische contouren van de voormalige dokken. Het is geen spektakelarchitectuur. Maar als we spektakel op het nieuwe plein willen, kan dat alsnog”, zegt de schepen.

Nog dit jaar moet het ontwerp van de twee parkings die onder de Gedempte Zuiderdokken komen, klaar zijn. De aanleg van de eerste parking, ‘Steendok’, start volgend jaar of het jaar daarop. Voor de bovengrondse plannen komt er nog dit jaar een schetsontwerp. Later volgen een voorlopig en definitief ontwerp. Bedoeling is om eind 2018 met de heraanleg te beginnen.

“Burger beslist mee”

“Bij elke stap die we zetten, zal de Antwerpenaar opnieuw betrokken worden. We organiseren een inspraakronde bij elk ontwerp dat nog volgt”, zegt Rob Van de Velde.

Georges Descombes en zijn team gaan samen met de stad en de Antwerpenaars verder werken aan het ontwerp. “Sommige mensen zouden de Scène, waar onder meer kleine evenementen kunnen plaatsvinden, liever op een andere plek op het plein zien. Anderen vragen nog meer groen of water. Het is dus zeker niet uitgesloten dat er nog aanpassingen gebeuren.”

Ondertussen heeft het Antwerpse Team Vlaams Bouwmeester aangegeven dat een verregaande participatie, zoals bij deze heraanleg, in de toekomst bij alle grote infrastructuurprojecten toegepast moet worden. Een suggestie waar Rob Van de Velde wel oren naar heeft.

“In juli vorig jaar hebben we een online bevraging over de Zuiderdokken gedaan. We hebben 3191 enquêtes binnengekregen. Verder konden ook horeca, handel en 327 jongeren hun wensen kenbaar maken. Tijdens de tentoonstelling in het Zuiderpershuis hebben 500 mensen hun mening op papier gezet, en 1700 mensen deden hetzelfde via de website. Voor een participatiemoment dat om procedurele reden slechts één dag kon duren, is dat een mooi resultaat. Het is op deze manier dat het stadsbestuur een draagvlak wil creëren voor een project dat heel Antwerpen aanbelangt”, zegt Rob Van de Velde.

GvA, 9/02/2016