Onroerend Erfgoed

Antwerps automerk Minerva krijgt gedenkplaat

Het automerk Minerva krijgt een gedenkplaat in Antwerpen. De plaat wordt bevestigd op de balustrade van de helling die naar het zuidelijke wandelterras leidt, in het gezichtsveld van het standbeeld van de godin Minerva. Met dit gedenkteken wordt het industriële en culturele erfgoed dat Minerva aan Antwerpen heeft nagelaten in de verf gezet.

Het automerk Minerva stond destijds voor een tot dan toe ongekende luxe en kwaliteit en gold als één van de belangrijkste ambassadeurs van Antwerpen. Bovendien heeft het merk heel wat industrieel en cultureel erfgoed achtergelaten dat de Minerva-Automobiles Foundation verder mondiaal zal uitdragen.

Minerva beperkte zich niet enkel tot de assemblage van wagens maar speelde ook een rol in het sociale en maatschappelijke leven in de stad. Zo was er een Minerva Brass Band en koor, werden jonge mensen opgeleid in Minerva-scholen en bood het bedrijf kwaliteitsvolle huisvesting aan al zijn arbeiders.

Naar aanleiding van de recente oprichting van de Minerva Automobiles Foundation, krijgt het automerk nu een gedenkplaat aan de Antwerpse Schelde, de plek van waaruit de eerste Minerva-wagens wereldwijd verscheept werden. Het gaat om een bescheiden plaat met een symbolische, tekst er op, die deze maand bevestigd wordt aan de balustrade van de helling naar het Zuiderterras, en wel zo dat ze zich in het gezichtsveld bevindt van het standbeeld van de godin Minerva.

Minerva werd op 15 oktober 1897 opgericht door Sylvain de Jongh. Het bedrijf zou al snel een belangrijk aandeel hebben in de eerste stappen van de nieuwe automobielindustrie en nadien op korte tijd één van de grootste automerken ter wereld worden.