In de pers, Ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling

Antwerps team helpt stadsplanners in China

Een team van Antwerpse stadsplanners trekt naar de Chinese stad Nanjing om daar advies te geven over stadsontwikkeling. Er zullen ook Chinese stadsplanners stage lopen in Antwerpen.

 

Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) is pas terug van een werkbezoek aan Nanjing. Die trip maakte deel uit van de missie van burgemeester Bart De Wever (N-VA) naar Zuid-Korea en China.

“Het bestuur van de Chinese stad is onder de indruk van de manier waarop er in Antwerpen aan stadsontwikkeling wordt gedaan. Vooral de transformatie van het Eilandje valt hen op. Net zoals Antwerpen heeft ook ­Nanjing een historisch centrum. Dat willen ze op een duurzame manier vernieuwen”, zegt Rob Van de Velde.

“Talentvolle generatie”

Antwerpen gaat nu een team van stadsplanners samenstellen die internationaal hun kennis ter beschikking stellen. Om te beginnen in Nanjing.

“We beschikken over een uitzonderlijk getalenteerde generatie stadsplanner en dat is ook het buitenland niet ontgaan. Het is voor onze mensen een uitgelezen kans om niet alleen kennis uit te wisselen, maar ook om ervaring op te doen. Daar zal niet alleen Nanjing, maar ook Antwerpen beter van worden.”

Antwerpen speelt ook een leidinggevende rol in Urbact. Dat is een internationaal programma waarin de verdichting van stadsranden centraal staat. “Met dergelijke initiatieven kunnen we Antwerpen op de kaart zetten als een plek waar op een vernieuwen­de manier aan stadsontwikkeling wordt gedaan. Dat is goed voor de uitstraling van de stad en zal op termijn ook in ons voordeel spelen”, gaat Van de ­Velde verder.

Volgend jaar ontvangt de schepen een delegatie uit Nanjing in Antwerpen. Dan zal er onder meer een memorandum worden ondertekend en zullen er afspraken worden gemaakt over het uitzenden van een team van Antwerpse stadsplanners.

Vlees uitvoeren

Tijdens dat Chinese bezoek zal er ook gesproken worden over samenwerkingen met bedrijven uit de Antwerpse regio. “Het stadsbestuur van Nanjing heeft niet alleen interesse in onze haven en diamant, maar ook in technologie en voeding. Zo overwegen ze om kwaliteitsvlees uit ons land naar hun regio te importeren. Onder meer omdat de bestuurders van Nanjing een garantie op kwaliteit willen en in eigen land niet altijd zeker zijn dat ze het beste vlees inkopen. We zullen hen daarom samenbrengen met een aantal van onze bedrijven.”

GvA, 20-12-2016