meir, Uncategorized

Antwerpse Meir in top duurste straten om winkel te huren

Zelfs Dubai en Stockholm goedkoper

De Antwerpse Meir nestelt zich bij de duurste winkelstraten van de wereld, tenminste als u er een pand wil huren. Om precies te zijn, op plaats 34. Een opmerkelijke prestatie, want de Meir laat daarmee poepchique avenues in Dubai en Stockholm achter zich. 0 0 Dat een Antwerpenaar hoog oploopt met zijn stad is bekend. Een nieuw onderzoek van studiebureau Cushman & Wakefield geeft hem meer dan gelijk.

In een rankschikking met de 64 duurste winkelstraten op deze planeet, staat de Meir in Antwerpen op plaats 34. De onderzoekers kijken er zelf van op. “Ondanks het lagere inwonersaantal en de lagere stadshiërarchie scoort de Meir evengoed als de Nieuwstraat in Brussel, een stad met een internationale allure. Dit benadrukt de sterke aantrekkingskracht van Antwerpen als winkelstad”, staat er in het rapport.

De onderzoekers namen de huurprijs die uitbaters moeten betalen als richtpunt voor hun ranglijst. Zo betaal je nergens zoveel als in Causeway Bay, een luxueuze winkelstraat in Hongkong. Uitbaters moeten er net geen 25.000 euro per vierkante meter huur dokken.

New York, met Fifth Avenue, en Parijs, met de Champs Elysées, maken de top drie volledig.

1800 euro per vierkante meter

Winkeluitbaters in Antwerpen betalen op de Meir gemiddeld 1800 euro per vierkante meter. “Dat is een goede graadmeter voor de populariteit van de winkels”, zegt Gino Van Ossel, marketingprofessor aan de Vlerick Business School. “Alle grote merken willen daar aanwezig zijn.”

Maar wat maakt dat stukje Antwerpen nu zo gewild?

“De eerste bepalende factor is de koopkracht. Die ligt in ons land erg hoog. Toeristen, vooral Nederlanders, krikken die koopkracht dan nog eens op. Leg dezelfde Meir in Portugal en de winkelstraat zou in de lijst een pak lager staan.” “Maar er is meer. Nergens anders in België vind je het hoogste aantal ‘eerste winkels’. Als een merk zich in een land wil introduceren, doet het dat steevast in Antwerpen. Waarom?

Je krijgt in de stad een totaalbeleving”, besluit Van Ossel. “Er is een combinatie van mode-, cultuur- en winkelstad.”

“En toch is alles betaalbaar”, zegt Linda Cloots, winkelstraatmanager van Meir/Beleef Antwerpen. “We hebben een soortgelijk aanbod als in grootsteden zoals Londen en Parijs. Je moet er alleen geen maandloon doorjagen om je te amuseren.”

Unieke panden

In de studie halen de onderzoekers aan dat de winkelprijzen in Antwerpen wel eens naar het niveau van een stad zoals Amsterdam zouden kijken pieken. De hoofdstad van Nederland staat op een zeventiende plaats. “Vorig jaar zijn de huurprijzen op de Meir nog gestegen. Maar als je kijkt naar de unieke panden die uitbaters ter beschikking krijgen, is het dat waard”, zegt Koen Kennis, Antwerps schepen van Middenstand (NVA). “We zien dat uitbaters die prijs ook willen betalen. En dat is mooi. Grote merken willen koste wat het kost aanwezig zijn in onze stad.”

WIM BRILLOUET
© 2013 Concentra

 

Geef een reactie