Gedempte Zuiderdokken, In de pers

Antwerpse Zuiderdokken worden groene landmark

Zestig architectuurbureaus leverden ontwerpen om de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen-Zuid een nieuw aanschijn te geven. Over de vijf kanshebbers mochten de inwoners gisteren hun mening komen geven. Meer dan 500 Antwerpenaars hebben dat ook gedaan.

De Zuiderdokken beroeren de Antwerpenaars. De voorbije jaren werden meermaals spontaan ballonnetjes opgelaten om deze open ruimte een nieuwe invulling te geven. Een uitstalling van blikken wagens, nu en dan onderbroken voor de Sinksenfoor, was inderdaad een ondermaats gebruik van dit megaplein in een trendy buurt.

Toen eind negentiende eeuw de stad uitbreidde, werden er drie havendokken aangelegd. In 1969 werden die echter opgevuld. De haven had zich verplaatst naar het noorden en de dokken waren niet meer nodig.

Sinds vorige zomer loopt een voortraject om de Antwerpenaars te vragen naar hun mening over het plein. En wat er moet komen. Drieduizend inwoners lieten van zich horen.

Onder begeleiding van de Vlaamse Bouwmeester is een Open Oproep uitgeschreven. Aan deze architectuurwedstrijd namen zestig bureaus deel, waaronder de fine fleur van ontwerpend Vlaanderen en diverse buitenlandse kantoren. Het toeval wil dat ook Rapp & Rapp een voorstel indiende, het bureau van de recent aangeduide stadsbouwmeester Christian Rapp.

De ambitie is groot. Het gaat om een immens terrein tussen de Vlaamse en de Waalse Kaai. Nabij liggen belangrijke culturele instellingen als het Muhka en het Zuiderpershuis en tal van kunstgaleries. Vanaf het plein zijn er diverse doorsteken naar de Scheldekaaien, en tegenover de kop is het stadsdeel Nieuw-Zuid volop in ontwikkeling. Parkeren zal voortaan ondergronds gebeuren, zodat het stadsplein tot een nieuw landmark kan uitgroeien.

Gisteren kon het publiek op een website en ter plaatse blindproeven van de vijf ontwerpen die nog in de running waren. Het publiek wist dus niet over welk van de vijf resterende bureaus het feedback gaf. Met combinaties rond Brut Architecten en Inside Outside zijn nog Belgische bureaus in de running. Er is een groep rond Graeme Massie (Edinburgh), ADR Architectes (Genève) en Agence Ter (Parijs).

‘Eén dag inspraak is kort’, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA). ‘Vanwege procedures was meer onmogelijk. Bij een Open Oproep mag er geen beïnvloeding van de jury zijn. We vonden het toch belangrijk de Antwerpenaars ook deze keer inspraak te geven. Onze projectintendante draagt de feedback over aan de wedstrijdjury.’

De jury komt vandaag samen. Het project met een budget van 16,2 miljoen euro zal vanaf begin 2018 gerealiseerd worden.

DS, 21/01/2016

Klik hier voor het volledige krantenartikel.