Keizersbastion

Archeologische bezoekerssite Keizersbastion geopend

 

De ruimte in de ondergrondse parkeergarage aan de Nationale Bank, met restanten van de Antwerpse stadsversterking uit de Gouden Eeuw, wordt verder uitgebouwd tot een heuse archeologische bezoekerssite. Een eerste belangrijke fase van die herinrichting is afgerond en kan door het publiek bezocht worden. Hier wordt op een unieke en tastbare manier het verhaal van de 16de-eeuwse Spaanse omwalling verteld.

Tijdens de werken voor de heraanleg van de Zuiderleien, precies tien jaar geleden, werd op de middenberm van de Leien een groot gedeelte van het Keizersbastion, een deel van de 16de-eeuwse stadsomwalling, teruggevonden. Even dreigde dit gedeelte van de Spaanse omwalling verloren te gaan door de heraanleg van de Leien en de bouw van een ondergrondse parking. Omwille van de grote erfgoedwaarde ervan, besliste het Vlaams Gewest echter het bastion te redden door het te verplaatsen. Het bastion en de resten van de Keizerspoort kregen een plaats in de parking ‘Nationale Bank’ op niveau -3. Parkingbezoekers kunnen doorheen een glazen wand de heropgebouwde restanten bezichtigen.

De stad bouwt, met de steun van het Europese Interreg IVA-programma ‘Forten en Linies in Grensbreed Perspectief’ en parkinguitbater Vinci-Park, deze ruimte met de archeologische resten van het Keizersbastion verder uit, zodat ook het grote publiek dit deel van het verdedigingsbolwerk kan bezoeken en verkennen. Een eerste belangrijke fase in deze herinrichting is ondertussen afgerond.

Inrichting Keizersbastion
De archeologische zone in de parking ‘Nationale Bank’ bestaat uit twee delen. Het gedeelte dat permanent publiek toegankelijk is, werd ingericht met tentoonstellingsvitrines, informatieve panelen, een maquette en een grote vloerplattegrond van de Spaanse omwalling, geprojecteerd op de huidige stad. Het bastion zelf wordt op een stijlvolle en eigentijdse manier in een aparte ruimte gepresenteerd. Deze ruimte wordt voor groepen en bij speciale gelegenheden zoals de Erfgoeddag of de Open Monumentendag opengesteld. Voortaan is de ruimte ook open voor het grote publiek op alle even woensdagnamiddagen van 14 tot 16 uur.

Het verder uitbouwen van het Keizersbastion tot bezoekerssite heeft een hoog ambitieniveau en is niet alleen gericht op toevallige passanten en parkinggebruikers, maar wil ook Antwerpenaars en bezoekers met cultuurhistorische interesse bereiken. Daarnaast wordt gesleuteld aan een programma dat specifiek mikt op jongeren.

1eda9976-9c94-11e2-870a-8b8cbb19dfb9_original.jpg.h380.jpg.568