Fierens

Architecten voor renovatie Fierensblokken gekozen

AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, heeft Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten uit Rotterdam aangesteld als architecten voor de renovatie en herinvulling van de Fierensblokken. Met hun voorstel willen ze het gebouw heropwaarderen met respect voor het bestaande complex. Het wedstrijdontwerp gaat uit van een mix van een 125-tal wooneenheden, commerciële ruimtes, een binnenhof met doorkijk naar de straat en daktuinen. De architecten gaan nu aan de slag om hun wedstrijdontwerp te verfijnen. In maart 2017 wordt het definitieve ontwerp voorgesteld.

“Met dit woonproject slagen de stad en AG VESPA erin om een historisch gebouw te bewaren en een impuls te geven aan de buurt”, zegt schepen voor ruimtelijke ordening Rob Van de Velde. “Het wedstrijdontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten getuigt van een grote affectie voor de architectuur van de Fierensblokken en behoudt een groot deel van de structuur. De architecten streven een duurzame renovatie na waarbij het gebouw en de bewoners niet afhankelijk zijn van dure installaties en complex onderhoud.”

Mix van wooneenheden
Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten tonen in hun wedstrijdontwerp aan dat er in de Fierensblokken plaats is voor een mix van woongelegenheid, zowel voor studio’s met collectieve gedeeltes als voor appartementen met 1, 2, 3, en 4 slaapkamer(s). In totaal past een 125-tal wooneenheden in de huidige gebouwen. De nieuwe indeling van de grondplannen laat de bestaande basisstructuur zoveel mogelijk intact.

Commerciële ruimtes als verbinding tussen straat en binnenhof
De commerciële ruimtes op het gelijkvloers van het grote Fierensblok worden zowel aan de straatzijde als aan de zijde van het binnenhof opengewerkt door middel van grote vitrines. Zo ontstaat er vanuit zowel het binnenhof als de straat een doorkijk.

Nieuw hoekgebouw
Op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat wordt het huidige hoekgebouw, dat geen onderdeel vormt van de Fierensblokken, afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. Die nieuwbouw krijgt een eigen identiteit maar vindt qua proporties, kleur en detaillering zeer goed aansluiting bij de 2 naastliggende vleugels en de architectuur. Op het gelijkvloers komen commerciële ruimtes, daarboven appartementen.

Daktuinen
In hun wedstrijdontwerp voorzien de architecten in groen en dakterrassen op het dak van het grote Fierensblok. Er wordt gewerkt met open pergola’s tussen de trapvolumes, en een gangpad aan de buitenrand van het dak. Zo ontstaan er 12 daktuinen, afgeboord met hagen.

Betaalbaar wonen
Alle wooneenheden worden betaalbare huurwoningen. De realisatie van een 125-tal goede, betaalbare huurwoningen komt tegemoet aan een van de meest prangende vragen op de huidige woningmarkt. De precieze uitwerking van betaalbaar wonen wordt verder onderzocht. Door in te zetten op verhuur, blijft AG VESPA ook eigenaar van de Fierensblokken. Schepen voor wonen Fons Duchateau: “De Fierensblokken worden het vlaggenschip van een nieuw woonprincipe in deze stad: huurcontrole. Een woonvorm die zich tussen de sociale huurmarkt en de privémarkt nestelt. Wie een te hoog loon heeft om in aanmerking te komen voor een sociale woning, maar te veel moet krabben op de privémarkt, kan hier terecht. Ideaal voor starters in de stad, senioren die kleiner en dichter bij het centrum willen wonen en jonge gezinnen. Een absolute troef om starters in de stad te houden.”

Timing
De architecten werden gekozen uit 30 kandidaten. Nu wordt gestart met de uitwerking van het concrete ontwerp. In maart 2017 wordt het definitieve ontwerp van de Fierensblokken voorgesteld.

Justus van Effencomplex in Rotterdam
Eerder hebben de architecten een gelijkaardig project al succesvol afgerond, namelijk de restauratie en renovatie van het Justus van Effencomplex in Rotterdam. Dat complex, gebouwd in 1922, is een monument van de volkshuisvesting en is door zijn functie, architectuur, ruimtelijkheid en renovatieproblematiek erg gelijkaardig aan de Fierensblokken. De respectvolle aanpak van de architecten van het bestaande gebouw, de materialen, kleuren en gevels is ook de houding die gezocht wordt voor de Fierensblokken.

 

fierensblokken_wedstrijdontwerp_hof_copyr_happel_cornelisse_verhoeven_arch_molenaar_en_co_arch

fierensblokken_wedstrijdontwerp_plint_copyr_happel_cornelisse_verhoeven_arch_molenaar_en_co_arch

fierensblokken_wedstrijdontwerp_balkon_copyr_happel_cornelisse_verhoeven_arch_molenaar_en_co_arch

fierensblokken_wedstrijdontwerp_dakaanzicht_copyr_happel_cornelisse_verhoeven_arch_molenaar_en_co_arch

fierensblokken_wedstrijdontwerp_dakterras_copyr_happel_cornelisse_verhoeven_arch_molenaar_en_co_arch

fierensblokken_wedstrijdontwerp_fontein_copyr_happel_cornelisse_verhoeven_arch_molenaar_en_co_arch