Uncategorized

Belvedère in Hoboken wordt gerestaureerd

Op een heuvel in Park Sorghvliedt in Hoboken staat een belvedère van waaruit bezoekers een prachtig uitzicht op het park hebben. De belvedère uit de negentiende eeuw wordt hersteld in zijn oorspronkelijke staat. De werken starten in augustus van dit jaar en het einde is gepland voor de zomer van 2017.

De exacte bouwdatum van de belvedère in Hoboken is niet gekend, maar wordt geschat tussen 1815 en 1830. In de negentiende eeuw deed de belvedère dienst als ‘folly’ (een voornamelijk decoratief gebouw) in de landschapstuin. Net zoals bijvoorbeeld namaakgrotten en -ruïnes diende het als decoratief en romantisch element. Het werd toen gebruikt als theepaviljoentje.

Het meer dan 180 jaar oude paviljoen is aan restauratie toe. Daar start de stad, in samenwerking met Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed, deze zomer mee. Doel is het gebouw herstellen in zijn oorspronkelijke staat. Alle elementen die niet bij de originele structuur horen, worden verwijderd. Rondom het gebouw komt een cirkelvormig platform en op de heuvel wordt een nieuw wandelpad aangelegd dat leidt naar de belvedère.

Expo en nieuwe invulling

Tot aan de start van de werken aan het einde van de zomer, kunnen bezoekers in het park rond de belvedère een buitenexpo bezoeken waarin ze alles te weten komen over de geschiedenis en de restauratie van het gebouw. Ook de toekomst van de belvedère komt aan bod. Na de restauratie zal het gebouw immers een nieuwe invulling krijgen.

Het district Hoboken nodigt zijn bewoners uit om hier mee over na te denken. De belvedère zou bijvoorbeeld kunnen dienen als vertelruimte voor kinderen, als open atelier voor kunstenaars of als exporuimte. Daarnaast kan het gebouwtje ook perfect gebruikt worden als ceremonieruimte. Met Park Sorghvliedt als achtergrond is het ook een ideale plek voor lessen yoga of tai-chi, een klassiek concert of een parkfeest. Bewoners met een origineel idee kunnen het onlineformulier invullen op www.stadindialoog.be/hobokenbelvedere.