Handelsbeurs, Uncategorized

HANDELSBEURS WORDT OMGEVORMD TOT RESTAURANT

De Vlaamse Erfgoedkluis gaat aandelen kopen van het nieuwe vijfsterrenhotel dat een plek zal krijgen in het gebouw naast de te restaureren voormalige Handels- en Schippersbeurs. De Erfgoedkluis telt 1 miljoen euro neer. De totale investering zou 28 miljoen euro bedragen. In de Handels- en Schippersbeurs komen er een stadslounge en restaurant die moeten aansluiten op het luxehotel.

Er is gisteren een belangrijke stap gezet in het dossier van het vijfsterrenhotel dat een plek moet krijgen in het Hotel du Bois, het pand in de Lange Nieuwstraat waar voorheen de dienst Bevolking was gevestigd. De Vlaamse Erfgoedkluis, pas opgericht op initiatief van minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA), investeert 3,75 miljoen euro in het project. “De Erfgoedkluis neemt voor één miljoen euro deel in het kapitaal dat nodig is”, zegt Kris Snijkers, woordvoerder van Bourgeois. “De rest is een achtergestelde lening. Dat geld moet volgens de afgesproken termijn worden terugbetaald aan de Erfgoedkluis.” Het luxehotel met 85 kamers moet naadloos aansluiten op de voormalige Handels- en Schippersbeurs in de Twaalfmaandenstraat, waar respectievelijk een stadslounge en een restaurant zijn gepland. Het gaat over een te ontwikkelen oppervlakte van 18.000 vierkante meter. Het stadsbestuur verkoopt het Hotel du Bois, maar blijft eigenaar van de Handels- en Schippersbeurs. Die worden in erfpacht gegeven.

Bouwvergunning

“We zijn erg blij met deze investering”, zegt Danny Achten van de nv Mopro Invest III, het investeringsvehikel dat het project mogelijk moet maken. “Er zijn nog andere geïnteresseerde investeerders en er ligt een bankfinanciering klaar. Namen kunnen we vandaag nog niet noemen. De nog nodige fondsen hangen af van de toekenning van de bouwvergunning. Begin november dienen we de bouwvergunning in voor de Handels- en Schippersbeurs. Daarna volgt de bouwvergunning voor het Hotel du Bois. Normaal gesproken duurt het drie tot vier maanden om de bouwvergunning te krijgen. Pas dan zullen de andere investeerders hun handtekening zetten.” Eerder al raakte bekend dat de internationale hotelgroep Marriott een vijfsterrenhotel wil in het Hotel du Bois. “We hebben een intentieverklaring van Marriott”, zegt Achten. “Ook die definitieve handtekening komt er wanneer de bouwvergunning wordt uitgereikt.” “Ik ben positief gestemd over de bouwvergunning”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA). “Er is een positief advies van de Welstandscommissie en van de dienst Monumentenzorg.” Het totale project zal 28 miljoen euro kosten. Over de timing van de restauratiewerkzaamheden en de ingebruikname en openstelling van de panden kan niemand uitsluitsel geven.

FILIP MARSBOOM
© 2013 Het Laatste Nieuws

Geef een reactie