In de pers

‘Blij dat we onze stem kunnen laten horen’

De stad organiseerde gisteren een infomoment in het Schipperskwartier over de geplande stadsontwikkelingsprojecten. Buurtbewoners konden ook suggesties geven voor de Tolhuissite. “Niet hoger dan nu”, was het verdict.

In ’t Kwartier, in de Antwerpse Keistraat konden buurtbewoners van het Schipperskwartier gisteren terecht voor meer informatie over de lopende projecten in de buurt. De werken aan de Noorderlijn, die het Eilandje met het stadscentrum moet verbinden, werden toegelicht. Net als de herontwikkeling van de Loodswezensite, het onderzoek naar het kantoorgebouw op de Brouwersvliet, het stadsproject Falcon en de heraanleg van de Gorterstraat en Koolkaai. Daarnaast polste de stad de bewoners over de invulling van de Tolhuissite.

Niet hoger dan nu, die vraag van de buurt is niet nieuw, maar er kwamen ook ideeën voor de invulling. Waarom geen school of een zwembad? Kleine winkeltjes of een ontmoetingscentrum …

“We zijn erg blij dat we onze stem mogen laten horen”, zegt buurtbewoonster Rina Lemaire (65). “Het sociale karakter van de wijk heeft veel te maken met de ontwikkeling van de stad. We hopen dus sterk dat er geen parking komt, maar iets met een meerwaarde voor de buurt, zoals een school bijvoorbeeld.”

Wat er in de plaats moet komen van het Tolhuis, daar is al veel over gesproken en geschreven. Het meest recente voorstel van projectontwikkelaar Immorgra spreekt van een gebouw van 37 meter hoog op de Orteliuskaai en een gebouw van 21 meter hoog op de Sint-Paulusplaats met daartussen een ‘slanke’ toren van 66 tot 72 meter hoog. Toch was dat niet het onderwerp van dit infomoment. Een groot aantal buurtbewoners vond dat een spijtige zaak. “De stad vraagt onze inbreng, maar dan had dat project toch aan bod moeten komen”, vindt Ludwig Lemaire (55), de man van Rina. “Of zijn die plannen van tafel geveegd? Zo lijkt het nu wel.”

Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van De Velde (N-VA) kent de bezorgdheden van de buurt. “Het is een moeilijk en gevoelig dossier”, zegt hij. “Maar maandag wilden we het niet hebben over de hoogtes en laagtes. We weten hoe de buurt daarover denkt. We wilden dit keer vooral luisteren naar de invulling op de gelijkvloerse verdieping. Net door die oefening komen er ideeën als een zwembad naar boven. Dat wil niet zeggen dat er een zwembad komt, maar het brengt wel creatieve voorstellen tot bij ons.”

Gerrit Van Gassen, van de Tolhuisgroep is blij met het infomoment. “Het is vreemd dat de hoogtes van de torens niet aan bod kwam, want dat is toch datgene wat iedereen bezighoudt. Het ging vooral over de invulling en wij hopen dat hier nu ook een participatietraject aan gekoppeld wordt.”

GvA, 8-11-2016