Ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling

Bob Van Reeth over Rob Van de Velde

“Hoe het de volgende jaren zal lopen, weet ik niet, maar ik heb onlangs de nieuwe schepen van Ruimtelijke Ordening ontmoet (Rob Van de Velde) en het lijkt me een correcte kerel.”

Bob Van Reeth

 

“Het begint heel vaak op een bierkaartje”

“Typisch bOb Van Reeth. Hij heeft de tentoonstelling zelf nog niet gezien, maar: “Ik heb wel al de brochure gelezen, waarin veertig van mijn werken werden verzameld. Als de expositie zo goed is als die brochure, moet je zeker gaan kijken.” Een van de leuke elementen uit die tentoonstelling is het velletje papier waarop de architect voor het eerst het Zuiderterras uittekende. “Oh, maar de meeste dingen beginnen op een servetje of een bierkaartje hoor”, lacht hij. “Dat is wat een architect doet. Een beetje prutsen en zoeken naar de juiste krukken om een project aan op te hangen. “ En weet hij nog waar hij was, toen hij in 1987 het Zuiderterras uittekende? “Jawel, hoor. Ik zat op het Noorderterras.”

Samenleven
De voorbije tien jaar werd er in Antwerpen uitstekend omgesprongen met de openbare ruimte, vindt bOb Van Reeth. Park Spoor Noord, de heraanleg van de Suikerrui … “Goede hedendaagse architectuur gaat niet over het individuele wonen, maar over hoe we in de stad kunnen samenleven. Hoe we gebruik kunnen maken van de beschikbare ruimte, door duurzaam te bouwen en zeker
niet verder te verkavelen. Hoe het de volgende jaren zal lopen, weet ik niet, maar ik heb onlangs de nieuwe schepen van Ruimtelijke Ordening ontmoet (Rob Van de Velde, red.) en het lijkt me een correcte kerel.”

Opdringerig

En nu? Zeventig gepasseerd, tijd voor een beetje recul? “Tja, ik had mezelf beloofd het wat rustiger aan te doen, maar ik ben zo’n opdringerig mannetje dat ik het toch niet kan laten om me overal mee te moeien.” Met welke projecten hij nu vooral bezig is, daar wil bOb Van Reeth niets over kwijt. “Het zijn er zo veel”, wimpelt hij de vraag weg. “En wat zijn lievelingsproject is? “Het laatste. Altijd het laatste. En zeker nu. Met ouder te worden kun je de complexiteit van de dingen beter begrijpen en die complexiteit veel gemakkelijker ombuigen naar eenvoud.”

 

Bron: GVA
Foto: FREDERIK BEYENS

 

Geef een reactie