Berendrecht, Bezali

Boom bedreigt eeuwenoude bedevaart

Een nieuwe boom op de weide voor de Hagelbergkapel in Berendrecht veroorzaakt commotie. “De boom staat midden op het grasperk dat in september wordt gebruikt om honderden stoelen te plaatsen voor de bedevaarders. Het kan niet dat een boom het einde inluidt van een 270 jaar oude traditie.”

De bedevaart in Berendrecht bestaat al sinds 1745. Het is de oudste processie van Nederland. Onderweg krijgen de honderden bedevaarders steun vanuit Berendrecht en omliggende gemeenten. Ook bussen vanuit Hoogerheide, Ossendrecht en Putte brengen bedevaartgangers naar Berendrecht.

“Deze lange traditie dreigt verloren te gaan door het aanplanten van een jonge beuk”, zegt Bertha Dierckx van het Berendrechtse organisatiecomité. “De stedelijke groendienst heeft hem midden op het grasperk gezet, dat normaal gebruikt wordt om honderden stoelen te plaatsen voor de bedevaarders. De boom staat helemaal verkeerd. Bedevaarders hebben minder zicht op de kapel van Onze Lieve Vrouw van den Hagelberg en we kunnen minder stoelen plaatsen. Blijkbaar zijn ze vergeten dat hier jaarlijks honderden mensen in processie aankomen om een eredienst bij te wonen. Binnen enkele jaren, als de boom groot is, vormt hij een serieuze hinderpaal. Dat kan zelfs het einde betekenen van onze bedevaart. Overleg vooraf had veel kunnen oplossen.”

Onderzoek

Het onderhoud van de tuin gebeurt door de stedelijke groendienst. Daar zijn ze zich van geen kwaad bewust. “Staat hij in de weg?”, klinkt het verbaasd. “Als dat zo is, zullen we het bekijken en kan hij eind dit jaar eventueel verplaatst worden. We sturen iemand ter plaatse.”

Ook districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA) laat de zaak onderzoeken.

Het Laatste Nieuws* – 05 Mei 2015
Pagina 19
Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet, Het Laatste Nieuws/Antwerpen Stad