Eilandje, Red Star Line

Buur voor Red Star Line

Immo Residentie Liberty vervangt laatste kankerplek op Scheldekaaien b Tegenover de historische gebouwen van Red Star Line op de hoek van de Rijnkaai, Montevideo- en Braziliëstraat ligt al dertig jaar een groot terrein braak. Eertijds was er onder andere het café gevestigd dat de moeder van Eugeen Van Mieghem uitbaatte.

Residentie Liberty vervangt laatste kankerplek op Scheldekaaien

Tegenover de historische gebouwen van Red Star Line op de hoek van de Rijnkaai, Montevideo- en Braziliëstraat ligt al dertig jaar een groot terrein braak. Eertijds was er onder andere het café gevestigd dat de moeder van Eugeen Van Mieghem uitbaatte.

Antwerpens bekendste havenschilder maakte van daaruit zijn vele schetsen van de migranten die de boot naar Amerika namen.

In mei start er de bouw van residentie Liberty, een gezamenlijke realisatie van de projectontwikkelaars Vlaamse Poort en P.World.

AWG, het voormalige architecten- Het Red Star Line Museum krijgt overburen. Op een van de laatste kankerplekken aan de Scheldekaaien wordt de residentie Liberty gebouwd.

Bureau van bob Van Reeth, tekende de plannen.

Liberty krijgt zeven bouwlagen aan de kant van de Rijnkaai, maar daalt tot vijf niveaus naar de Braziliëstraat toe. Gelijkvloers komen er acht winkels of kantoren.

Aan de Rijnkaai en Montevideostraat staan de grotere, duurdere appartementen ingetekend, met riante Scheldeterrassen. Kant Braziliëstraat startten kleinere units al aan 135.000 euro. In totaal komen er 49 appartementen.

Opvallend is dat de twee penthouses op de top en de meeste flats van de hogere verdiepingen al kopers hebben gevonden. “Het is een van de laatste kansen om nog zo’n mooi Scheldezicht te verwerven”, denkt makelaar Didier Lins van Provas. “De Melopee- building op de hoek van de Rijnkaai en de Amsterdamstraat liep ook als een trein. Mensen die daar net te laatwaren, hebben deze keer niet geaarzeld.”

De meeste kopers blijken ook geen investeerders, maar eigenaars die er zelf gaan wonen. Alle appartementen worden met een verplichte ondergrondse garage en fietsberging verkocht.

Rijnkaai

Residentie Liberty moet midden 2017 klaar zijn. Dan zal ook de heraanleg van het openbaar domein op het Eilandje in de eindfase zitten. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de Rijnkaai- noord. Er komt nog een dubbel fietspad en er worden nog lindenbomen aangeplant. Daarna start de heraanleg van Rijnkaaizuid tot aan de Brouwersvliet.

Tegelijk wordt aan de overkant van het Kattendijkdok het Cadixplein gerealiseerd en wordt er werk gemaakt van de tramlijn naar het Eilandje. “Wie nu op het Eilandje koopt, heeft niet meer de indruk dat hij op het einde van de stad zit”, gelooft Didier Lins.

www.provas.be

Naast de Red Star Line, op de plek waar Eugeen Van Mieghem ooit zijn schetsen van migranten maakte, komen nu flats.