slachthuissite

Buurt wil inspraak over slachthuissite

STADSBESTUUR START ONTWIKKELING ZWAAR VERWAARLOOSDE WIJK

Het stadsbestuur wil werk maken van de ontwikkeling van de slachthuissite. “Wij willen hier graag een mix van wonen, scholen, werken en ontspanning”, zegt schepen Rob Van de Velde. De buurtbewoners, verenigd in het Damcomité, vragen inspraak en willen de plannen mee vormgeven. In september organiseren ze een ideeëndag en roepen ze de bewoners op om hun gedacht te komen zeggen.

Ruim 80 mensen trotseerden gisterenavond de loden hitte in een van de vergaderzalen in het parochiecentrum in de Twee Netenstraat om er mee te komen denken en praten over de toekomst van de slachthuissite. Het slachthuis sloot in 2006. Sindsdien ligt het 7,5 hectaren grote terrein tussen de Slachthuislaan, de Kalverstraat en de Lange Lobroekstraat er grotendeels verwaarloosd bij. “De mensen hier zijn platgeslagen met plannen”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA). “Er zou hier een topsporthal komen, dan weer een Ikea, later nog een ziekenhuis. Er is niets van gekomen. Ik begrijp waarom hier vanavond zo veel mensen zijn. Ze willen nu eindelijk wel eens weten wat de stadvan plan is met hun wijk.” Even daarvoor had de schepen de buurbewoners toegesproken. “De slachthuissite is een historische site”, zei hij. “Eén woord staat hier centraal: vlees. Het vlees moet hier blijven. De economie en de horeca hier zijn er op gebouwd. Ondanks alles zijn er hier nog enkele vleesverwerkende bedrijven overgebleven. Chapeau voor die ondernemers: ze hebben deze buurt de jongste jaren mee in leven gehouden. Wat ook de plannen worden voor deze wijk, er moet altijd nog ergens plaats zijn voor het vlees.”

Kwaliteit

Als het van het stadsbestuur afhangt, komen er in de plaats van de afgeleefde gebouwen van het voormalig slachthuis bedrijven, innovatieve economie, scholen, kinderopvang, sport en ontspanning en wordt er ingezet op hoge kwaliteit van woningen. “We willen de huisjesmelkers in 2060 ontmoedigen”, zegt Van de Velde. “Ik zie hier ruimte voor hybride woningen waar je aan cp-housing kan doen. Daarbij wonen verschillende gezinnen rond één centraal eiland waar je onder meer kan koken, waar je het sanitair vindt en waar je de was kan doen.” Ook de mobiliteit in de wijk wordt aangepakt. “Het is zo goed als zeker dat we de Slachthuislaan gaan verleggen”, zegt de schepen. “De rijweg komt naast het Lobroekdok te liggen. We zitten nog met één probleem: we moeten een pijpleiding aan de Schijnpoortweg verleggen en dat levert een technisch en een financieel probleem op. Dan gaat ook de IJzerlaanbrug weg. De geruchten dat we in deze wijk niets kunnen doen omdat er nog onduidelijk is over het BAM-tracé kloppen niet. Dit dossier heeft niets met de eventuele uitbreiding van de Ring te maken.” De bijeenkomst werd gisteren onder meer gevolgd door Dominique, Simon en Wouter van het Damcomité: “Er wonen 3.000 mensen op de Dam. We willen ze de komende weken allemaal uitnodigen om in september naar onze denkdag te komen. We roepen alle buurtbewoners op om hun gedacht te komen zeggen over de toekomst van deze wijk.”

FILIP MARSBOOM
© 2013 Het Laatste Nieuws

Geef een reactie