In de pers

Buurthuis Laundry Day vindt onderdak bij Antwerp Bowling

Aanstaande zaterdag is festival Laundry Day op Linkeroever toe aan de twintigste editie. De buurtbewoners rond de Middenvijver kunnen deze week al een doorlaatbewijs voor de wagen ophalen bij Antwerp Bowling.
Tijdens Laundry Day worden de omliggende straten en de Blancefloerlaan in de richting van Zwijndrecht afgesloten. Buurtbewoners mogen nog wel met de wagen passeren, maar daarvoor hebben ze een doorlaatbewijs nodig. Zoals ieder jaar worden die bewijzen uitgedeeld in het buurthuis van het festival. Vorige zomer lag dat buurthuis vlak aan de ingang van het festival in de Blancefloerlaan, wat volgens de organisatie geen ideale locatie was. “Nu ligt ons buurthuis deze week in het gebouw van Antwerp Bowling”, zegt Matthias De Caluwe van het Laundy Day Buurthuis.
Vorig jaar werd de volledige Blancefloerlaan in twee richtingen afgesloten tijdens het festival als gevolg van de aanslag in Nice. Filip Meeus, uitbater van Antwerp Bowling, was toen niet te spreken over die maatregel, omdat zijn klanten onmogelijk de zaak konden bereiken.
“De organisatie en de handelaars hebben samen rond de tafel gezeten om te bekijken wat we voor elkaar konden betekenen en of we beter konden samenwerken. Daarmee is een win-winsituatie uit de bus gekomen”, aldus Meeus.
“Nu wordt het buurthuis dus bij ons ondergebracht. Buurtbewoners krijgen voor het afhalen van hun bewijs niet alleen twee toegangstickets voor het festival mee, ze hebben ook recht op een gratis spelletje bowling. Dat de buurtbewoners tot hier komen is mooi meegenomen. Zo krijgen we veel positieve reacties van mensen die hier niet eerder geweest waren en hier in de toekomst graag komen spelen.”

Angstaanvallen

“Ook voor de buurtbewoners zelf is dit een betere oplossing, zegt De Caluwe. “Als het regent, kunnen ze hier overdekt aanschuiven. Er is voldoende parkeerplaats voor de deur en Antwerp Bowling ligt verder weg van de drukke Blancefloerlaan, waar het eerst toch minder veilig aanschuiven was om je doorlaatbewijs op te halen.”
Voor het eerst is het buurthuis van Laundry Day ook op de festivaldag zelf geopend. “Buurtbewoners die er niet geraken in de loop van de week of hun doorlaatbewijs vergaten af te halen, kunnen dat eventueel zaterdag ook nog doen van 10 tot 16u. Tijdens weekdagen is het buurthuis open van 16 tot 20u en op woensdag van 10 tot 17u.”
Ook schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA) kwam gisteren een kijkje nemen in het buurthuis. “De eerste angstaanvallen van de buurt over de komt van een festival op Linkeroever zijn verleden tijd. Met goede afspraken en een correcte aanpak van de organisatie, werd een goede verstandhouding met de buurt en de verschillende handelaars uit de wijk opgebouwd. De omwonenden zijn duidelijk goed geïnformeerd en vinden hun weg nu vlotter naar het buurthuis.”

GvA, 29-08-2017