Cadixwijk, In de pers

Cadixwijk verwelkomt nieuwbouw Kadox

De Cadixwijk op het Eilandje verwelkomt Kadox, het eerste opgeleverde nieuwbouwproject. Gisteren werd er met de nieuwe bewoners en schepen Rob van de Velde (N-VA) geklonken op de nieuwbouw.

De Gentse projectontwikkelaar Re-Vive deed in 2012 mee aan de wedstrijd die AG Vespa had uitgeschreven voor een woonblok tussen de Indiestraat en de Mandrasstraat op het Eilandje. Op aanraden van de toenmalige stadsbouwmeester, Kristiaan Borret, werd het grote bouwterrein opgedeeld in vier percelen om zo meerdere ontwikkelaars en verschillende bouwstijlen aan te trekken. Re-Vive won het perceel op de hoek van de Indiëstraat en de nieuwe Piraeusstraat. Dat nieuwbouwproject, Kadox, is het eerste opgeleverde project in de Cadixwijk. Gisterenmiddag werden de toekomstige bewoners en Antwerps schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA) uitgenodigd voor een drankje om de oplevering te vieren.

Kadox telt negen woningen, negentien appartementen en twee handelsruimten. Elke wooneenheid beschikt over een ondergrondse parking. Er zijn ook 92 fietsenstallingen voorzien en een aparte plek voor negen bakfietsen. Alle woningen hebben een tuin, die in verbinding staat met de centrale binnentuin en gedeeld wordt met de drie aansluitende nieuwbouwprojecten van andere ontwikkelaars die nog in aanbouw zijn. De appartementen hebben allemaal een terras. In de handelsruimtes hebben al een sushibar en de Noorse Zeemanskerk hun intrek genomen. Duurzaamheid staat centraal in Kadox. Het zijn passiefwoningen, met een erg laag energieverbruik.

Veel buitenruimte

“De Cadixwijk is een buurt in volle ontwikkeling”, zegt Rob Van de Velde. “Maar het weefsel op het Eilandje kan nog beter. Met weefsel bedoel ik dan een bakker, slager, gezellige horecazaakjes … De nieuwe ruimtes die nu ontwikkeld worden, maken dat mogelijk. En net omdat dit grote gebied opgedeeld is in verschillende percelen, krijg je erg diverse architectuurstijlen. Iets wat erg knap is geworden.”

Adri van Aert (55) kocht een appartement op de tweede verdieping, met een terras aan de voor- en achterzijde. “Ik was echt op zoek naar een plek met veel buitenruimte”, vertelt Van Aert. “Nu heb ik 90 vierkante meter terras en heb ik een prachtig zicht op de buurt. Ik woon al lange tijd in Antwerpen en ken ondertussen heel wat wijken in de stad, maar het Eilandje is zonder twijfel mijn favoriete buurt. Je krijgt een groot ruimtegevoel met dat water en de bredere straten – een mooie connectie met Park Spoor Noord – maar het is vooral de combinatie van oud en nieuw die mij het meeste aanspreekt. Van oude kroegen en familiezaken tot trendy nieuwkomers.”

Er zijn ook nog steeds wooneenheden te koop. De prijzen beginnen vanaf 336.000 euro. “De grote meerderheid van de woningen en appartementen zijn al verkocht”, zegt Nicolas Bearelle, CEO van Re-Vive. “Ze zijn vooral in trek bij jonge gezinnen, maar ook bij urban dwellers die houden van art, food en drinks.”

GvA, 17/02/2016