Ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling

‘Centers’ bruisen van creativiteit

De 59 boogruimtes onder de gemetste spoorwegberm langs de Singel zijn helaas een troosteloos begrip. Maar zes van die ‘centers’ bruisen sinds afgelopen weekend als nooit tevoren en doen nu dienst als bar, knutselruimte, fietsatelier of jongerencentrum. Tegelijkertijd hoopt de stad Antwerpen op een subsidie van 3,5 miljoen euro om op termijn alle spoorwegbogen te openen.
Twee jaar lang mogen creatievelingen er een werking uit bouwen, via de vzw Studio Start die een samenwerking met de stad Antwerpen aanging. De Engelselei heeft dan ook gedeeltelijk – tussen het Luitenant Naeyaertplein en de Turnhoutsebaan – een metamorfose ondergaan. “Dit is een ongeloofljke opwaardering voor de buurt”, vindt ook Nore Sebreghts (33) die intussen met haar handen in de klei zit in haar knutselatelier. “Dat was hier echt een vergeten straat. En kijk nu.” Ter gelegenheid van de feestelijke opening van de zes centers zaterdag was er dan ook diverse animatie op en rond de Engelselei.

Waârkshop

“Zelf heb ik tijdskrediet genomen van mijn normale job. Maar door hiermee bezig te zijn, weet ik plots dat dit veel meer mijn ding is.” Nore bracht met de hulp van de stad één van de ruimtes onder de spoorweg in orde. “Sinds afgelopen zomer al ben ik ermee bezig. Het aansleuren van basismateriaal om creatief mee aan te slag te gaan, en het zoeken van wat meubeltjes om alles aan te kleden.” Elke woensdag knutstelt ze voortaan met kinderen, maar op alle andere momenten kunnen creatievelingen terecht in de ‘Waârkshop’, oftewel het atelier in het plat Antwerps. “Ik kreeg bijvoorbeeld al de vraag om hier aan boekbinden te doen. Waarom niet.”

Twee bogen verder zit Japhy Keisers (38) aan fietsen te sleutelen. Jaren doet hij dat al. Nu heeft hij een stek in één van de ‘vergeten’ centers. “Ik werk met een vrije bijdrage, als het niet om té grote herstellingen gaat. De mensen mogen dus kiezen wat ze geven.” Of met zijn tips kunnen ze zelf aan de slag gaan met hun fiets. Ook Japhy is voortaan in zijn atelier te vinden op woensdag, maar ook op zaterdag. Telkens van 13u tot 19u. Al zit er voor de centers al snel een winterstop aan te komen. “Verwarmen op elektricteit is te duur. En met gas is het niet veilig onder de spoorwegberm.”

Subsidie

Maar als koning winter weg is, zijn ze weer paraat. En hopelijk met nog meer buren dan. Want de stad Antwerpen wil in een tweede fase zes kijkcenters inrichten als showmodel om te tonen wat er allemaal mogelijk is. In een derde fase, onder voorbehoud van voldoende publieke financiering, worden 53 centers ontwikkeld. “We duimen dat we van de Vlaamse gemeenschap een subsidie zullen krijgen van 3,5 miljoen euro om àlle 59 centers volledig tot leven te brengen”, besluit Rob Van de Velde (N-VA), Antwerps schepen voor stadsontwikkeling.

HLN, 30/11/2015