Centers, In de pers

“Centers moeten Kloosterstraat voor ambachten worden”

In de Engelselei in Borgerhout zullen begin 2018 26 centers volledig zijn ingericht voor bedrijfjes en horeca. Het architectenbureau Nu Architecten Atelier is klaar met de ontwerpen. “De Engelselei moet uitgroeien tot een plek waar mensen direct van kunstenaars kunnen kopen en gezellig enkele uren zullen rondhangen”, zegt schepen Rob Van de Velde (N-VA).

 

Zes centers werden eind 2015 al in gebruik genomen. Deze gemetselde bogen onder de spoorweg die Oud-Borgerhout scheidt van de Singel bieden onder meer onderdak aan een jeugdwerking, een wolwinkel, een fietsenmaker en een knutselatelier. “De eerste evaluaties zijn zeker positief”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde. “Zo wordt de center voor de kinderwerking zeer intens gebruikt. Ook het knutselatelier en de fietsenmaker worden in de buurt gesmaakt.

“Deze centers dienden als uithangbord om ondernemers die vooral met ambachten bezig zijn warm te maken om hun activiteiten te ontplooien aan de Engelselei.“Alleen waren deze centers zeer minimaal opgeknapt”, zegt de schepen. “Het comfort is minimaal. Er is elektriciteit en water.”

De stad Antwerpen startte een architectuurwedstrijd voor de centers. De ontwerpen van het architectenbureau Nu Architecten Atelier vielen in de smaak. “Sommige centers krijgen een stalen constructie met glas als voorgevel”, zegt de schepen. “Bij anderen zal alleen het stalen frame staan. Dit maakt het mogelijk om er reclame of een wit scherm voor filmvoorstellingen aan te bevestigen. Binnen wordt er gewerkt met een verhoogde vloer. Ten slotte zullen sommige centers minimaal worden ingericht. Een van deze centers zal dan worden gebruikt als buurtparking voor fietsen.”

Kunstenaars en ambachtslui gezocht

De renovatie van de centers begint in 2017. De verhuring kan dan vanaf begin 2018. Deze ruimtes moeten niet alleen gemeenschapsfuncties krijgen, ook bedrijfjes en horeca zijn welkom.

Van de Velde heeft een duidelijk beeld van het toekomstige profiel van de Engelselei. “De Kloosterstraat is de plek voor antiek en brocante, en trekt daardoor ook veel volk aan”, zegt de schepen. “In de Engelselei hoop ik dat er veel ambachten en kunstenaars zich zullen vestigen. Wie naar daar gaat, weet dat hij of zij er een kunstwerk, een origineel meubelstuk of boek kan kopen. Daarnaast is er ruimte voor horeca. De Engelselei zal normaal eind dit jaar worden heraangelegd. Het moet een levendige buurt zijn, waar mensen enkele uren willen blijven hangen. Hier moet dagelijks 12 tot 14u per dag bedrijvigheid zijn.”

GvA, 17 juni 2016

front_b

boogbinnen_b