Nieuwe woonvormen

Cohousing in het Cockerillhof in Hoboken

Om in te spelen op de toenemende bevolkingsgroei in Antwerpen (tegen 2030 verwacht men 70.000 nieuwe inwoners) en de veranderende woonbehoeften en leefomstandigheden, is het nodig nieuwe woonvormen te ontwikkelen die aantrekkelijk, duurzaam en kwalitatief wonen in de stad mogelijk maken. AG VESPA experimenteert momenteel met alternatieve woonvormen zoals cohousing in het Cockerillhof in Hoboken. De voormalige directeurswoning van de Cockerill Yards is volledig gerenoveerd en wordt samen met drie nieuwe passiefwoningen verkocht voor cohousing. Dit is de eerste keer dat AG VESPA een woonproject op deze manier te koop aanbiedt.

Cockerillhof Hoboken
Op het einde van de Kapelstraat in Hoboken staat het landhuis ‘Cockerillhof’. De voormalige directeurswoning van de Cockerill Yards dateert van eind 19de – begin 20ste eeuw. Nadat het pand zijn oorspronkelijke functie had verloren, is het nog een aantal jaren gebruikt door het district. Na een brand in 1985 stond het echter leeg.

De directeurswoning is geen beschermd monument, maar heeft een belangrijke socioculturele waarde omwille van de industriële geschiedenis van Hoboken. Gezien de slechte staat van het gebouw besliste AG VESPA om het te renoveren en om te vormen tot een woonproject met twee (duplex)appartementen en drie passiefwoningen, naar een ontwerp van WIT architecten. Er wordt gekozen voor cohousing.

Het project Cockerillhof wordt gerealiseerd binnen het stedelijk grond- en pandenbeleid waarbij leegstaande en verkrotte panden worden aangepakt met een kwaliteitsvolle en opmerkelijke woonarchitectuur. Met strategische ingrepen draagt AG VESPA bij aan het herstel van het stedelijke weefsel. Het project geeft een belangrijke impuls aan de buurt. Dankzij het woonproject is het gebruik van de oude tuin als buurtpark nu bestendigd en is de bestemming ervan vastgelegd.

Cohousers gezocht
AG VESPA start half november met de verkoop van de vijf woningen. Enkel groepen kandidaten die zich engageren tot de koop van de vijf woningen kunnen een bod kunnen doen. De totale minimum biedingsprijs voor de vijf wooneenheden bedraagt 1 421 000 euro. Het woonproject wil zo kopers aanmoedigen om te experimenteren met cohousing. Naast een gemeenschappelijke tuin en fietsenberging, is er ook in een gemeenschappelijke polyvalente ruimte voorzien.

Het is een primeur voor AG VESPA om een project op deze manier te verkopen. Het is de eerste keer dat er enkel in groep kan aangekocht worden. Daarom zal bv. ook de verkoopperiode langer lopen zodat mensen de kans hebben om zich te organiseren. De biedingen sluiten pas af op 25 maart 2016.
Klassieke cohousing-projecten zijn het resultaat van lange en intensieve trajecten die door de toekomstige bewoners worden opgezet. Met dit project wordt getest of er ook interesse is voor een sleutel-op-de-deur variant van cohousing. De inbreng van de bewoners in het bouwproject wordt beperkt tot de inrichting van de casco-ruimtes. Dit levert niet alleen tijdswinst op voor de kopers, maar maakt samen kopen ook juridisch en financieel eenvoudiger.

Passiefbouw
De drie nieuwbouwwoningen zijn gebouwd volgens de passiefhuisstandaard. AG VESPA investeert al enkele jaren in passiefbouw. De eerste woningen, scholen en kinderdagverblijven volgens de passiefnorm zijn intussen gebouwd en verkocht Passiefbouw houdt in dat er zeer energiezuinig gebouwd wordt. Het totale energieverbruik van een passiefhuis is gemiddeld 75 procent lager dan een traditionele nieuwbouwwoning. Door de woning goed te isoleren en luchtdicht te bouwen, wordt de warmte in een passiefhuis zo goed mogelijk vast gehouden.

De voormalige directeurswoning van de Cockerill Yards voor de renovatie.

De voormalige directeurswoning van de Cockerill Yards voor de renovatie.

Klik hier voor meer informatie over dit project.