Park Spoor Oost, Sinksenfoor

De Oostnatie plant zomer vol evenementen op Spoor Oost

Lokale verenigingen groeperen zich in gebruikersplatform

Een twintigtal cultuurhuizen, jeugd- en sportverenigingen, buurtgroepen en ondernemers uit Borgerhout en Antwerpen-Noord hebben zich verenigd in De Oostnatie.

Dit gebruikersplatform stippelt nu, in samenwerking met de stad, een zomerprogramma uit voor de site Spoor Oost.

Bijna twee weken geleden keurde het Antwerps schepencollege de plannen goed voor de definitieve invulling van Spoor Oost in Borgerhout. Het voormalige spoorwegemplacement wordt voor de komende negen jaar aangepast tot een event-park-ing. Het 10,5 hectare grote terrein, waarop centraal een fiets- en wandelzone komt en langszij verharde delen, zal op termijn worden gebruikt als locatie voor evenementen, de Sinksenfoor bijvoorbeeld, tijdelijke parking voor het Sportpaleis en als ontspannings- en recreatiegebied voor de buurt. Op een definitief akkoord met de foorkramers is het voorlopig nog wachten, maar het terrein wordt wel al technisch klaargemaakt voor de komst van de Sinksenfoor.

De stad praat intussen met de NMBS om de site te kopen.

Prettige horeca

Onder de noemer De Oostnatie hebben zich nu een twintigtal verenigingen en ondernemers geëngageerd om tijdens de zomer op Spoor Oost activiteiten te organiseren.

Stefan Gevaerts van cultuurhuis Rataplan treedt op als contactpersoon van het gebruikersplatform.

Verder spelen ook De Roma, het buurthuis Ecokot, jeugdwerking Kras, de scouts, Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), Natuurpunt, café Bar Leon en De Klopperij mee. “Die twee laatsten zullen zorgen voor een horeca-aanbod”, zegt Stefan Gevaerts. “Het plan is om oude treinwagons op te knappen tot een prettige horeca-infrastructuur.

Verder plannen we tussen 15 juli en 30 augustus, in samenwerking met de stedelijke jeugddienst, allerlei activiteiten voor kinderen en verder ook kleine optredens, filmavonden, zelfs een natuurwandeling samen met Natuurpunt. Vanuit de buurt is het enthousiasme groot omer een mooie zomer van te maken op Spoor Oost.”

Ontmoetingsplek

“Met De Oostnatie proberen we alles te stroomlijnen, zodat niet elke organisatie apart een aanvraag moet indienen. Door alle gebruikers onder één platformsamen te brengen, kunnen we ons hopelijk ook beter afschermen tegen bureaus die er te grote evenementen willen organiseren. De Oostnatie hoopt Spoor Oost immers te behouden als een ontmoetingsplek voor de buurt.”

Na de zomer starten in principe de infrastructuurwerken op Spoor Oost. De stad wil op termijn op de site sport- en speelvelden en stukken groen met zitbanken aanleggen. “Zoals wij ons engageren om in de zomermaanden een mooi aanbod activiteiten te organiseren, engageert de stad zich om De Oostnatie mee te nemen in de bespreking van de plannen op langere termijn. Dat Spoor Oost ooit in beheer zou komen van het platform De Oostnatie is voorlopig nog een wilde droom, maar we hopen dat het die richting uitgaat. De scouts en ook de Marokkaanse mama’s bijvoorbeeld vragen om de ruimte permanent te kunnen gebruiken.”

Voor alle duidelijkheid: bewonersvereniging Park Spoor Oost (PSO) (zie kader) maakt geen deel uit van De Oostnatie. “Wij zijn in tegenstelling tot PSO geen actiegroep. De Oostnatie gaat verder op de besliste situatie en heeft dus een totaal andere verhouding met de stad”, zegt Stefan Gevaerts.

STEFAN GEVAERTS Woordvoerder De Oostnatie “Dat Spoor Oost ooit in beheer zou komen van het platform De Oostnatie is voorlopig nog een wilde droom, maar we hopen dat het die richting uitgaat.”

 

Datum publicatie: 04 februari 2015
Pagina: 13
Foto: Quinten Jacobs