Deurne, In de pers

Deurne-Noord krijgt eerste ‘groene sproet’

In de Kronenburgwijk in Deurne-Noord, aan het Sportpaleis, komt een zogeheten groene sproet. Door een oud gebouw te kopen en deels om te bouwen tot een minipark willen stad en district de grauwe buurt meer kleur en ruimte geven.

Het idee komt van districtsschepen Tjerk Sekeris (N-VA). “Deze wijk is waarschijnlijk de meest bestudeerde plek van de stad en een vaststelling die altijd terugkomt is dat er te weinig groen en open ruimte is in dit stukje van Deurne.”

De oplossing ligt in een voormalige houtzagerij op de hoek van de Van Cortbeemdelei met de Ingenieur Stassijnslei. Die is recent door het stadsbestuur gekocht. “Het oude gebouw wordt gesloopt. Op de gronden gaan we een aantal appartementen bouwen en de overblijvende ruimte wordt een groene sproet”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA). Alles bij elkaar gaat het om een oppervlakte van om en bij de 1.000 m² die zal ingericht worden als openbare ruimte. “De stad heeft via AG Vespa het gebouw gekocht. Het district zal het openbaar domein inrichten”, gaat Tjerk Sekeris verder.

Weinig tuinen

“Wij vinden dat kinderen in hun buurt een plek moeten hebben waar ze kunnen spelen en waar ook andere buurtbewoners gebruik van kunnen maken. De groene sproet zal worden ingericht met bomen en plekken om te zitten en te spelen. In een buurt waar veel huizen een kleine of geen tuin hebben is dat geen overbodige luxe”, zegt Tjerk Sekeris.

Mogelijk wordt het gebouw nog dit jaar gesloopt en het district heeft in 2018 geld uitgetrokken om het pleintje aan te leggen. “Het is het eerste van een reeks van sproeten of miniparkjes. In dezelfde wijk zijn we op zoek naar andere plekken om dit te doen en op langere termijn kan het systeem ook in andere delen van de stad worden toegepast”, zegt Rob Van de Velde.

Volgens Tjerk Sekeris past het initiatief in het ‘speelweefselonderzoek’ dat het district uitvoert. “Daarin gaan we op zoek naar de plekken waar te weinig of geen ruimte is om buiten te spelen.”

Volgens Rob Van de Velde leiden dergelijke miniparkjes tot een betere leefomgeving. “Het feit dat het om relatief kleine oppervlakten gaat, neemt niet weg dat dit beetje groen en ruimte in een buurt voor meer ademruimte zorgt en voor een centrale plek waar bewoners samenkomen.”

GvA, 22-12-2016

Foto: Dit is een schetsontwerp van hoe de Groene Sproet aan de Ten Nessestraat er zou kunnen uitzien. Copyright: Team Ontwerpend Onderzoek Stad Antwerpen.