Gedempte Zuiderdokken, In de pers

“Dit gaat de buurt een enorme impuls geven”

Dat de Antwerpenaar begaan is met de toekomst van de Gedempte Zuiderdokken, bleek woensdag in het Zuiderpershuis. Ruim 500 mensen kwamen de vijf ontwerpen bekijken. Eén daarvan zal dienen als basis voor de heraanleg van het plein.

“Dit gaat de buurt een enorme impuls geven. Welk ontwerp er ook gekozen wordt”, zegt Chantale uit Mortsel. Ze werkt voor een makelaarskantoor in Antwerpen en komt kijken uit interesse.

“Dat mensen inspraak krijgen, vind ik alvast een goede zaak. Het zijn toch de Antwerpenaren die van het plein gebruik moeten maken. En ik zie in alle ontwerpen veel groen en water terugkomen. Dat kan deze buurt wel gebruiken”, zegt de vrouw.

Vele honderden mensen kwamen woensdag opdagen in het Zuiderpershuis om de vijf ontwerpen voor de Gedempte Zuiderdokken te bekijken. En er waren veel vragen.

Aglaée Degros is sinds vorig jaar aangesteld als intendante en moet de heraanleg begeleiden. Meer nog, zij moet ervoor zorgen dat de belangrijkste wensen van de Antwerpenaar terug te vinden zijn in het definitieve ontwerp.

“Parkeren is een vaak terugkomend onderwerp. Daarom leg ik de mensen uit dat er twee ondergrondse parkeergarages komen onder het plein. Dat stelt hen meestal gerust.”

Vragen over haar voorkeur en wie er achter de ontwerpen zit, beantwoordt Aglaée Degros niet. “We willen objectief blijven en de mensen niet beïnvloeden”, zegt de intendante.

Weinig afkeuring

“Ik heb weinig negatieve reacties gehoord”, zegt Degros. “De meeste mensen zijn zeer blij dat er eindelijk iets met het plein gaat gebeuren. Iedereen is het erover eens dat het altijd beter zal zijn dan nu het geval is. Het valt me op dat veel mensen tevreden reageren op het feit dat er in ieder ontwerp veel aandacht is voor water en groen. Dat was van in het begin al duidelijk. Mensen willen bomen, gras en water op het Zuid.”

Veel negatieve reacties zijn er inderdaad niet. Twee vrouwen halen hun neus op bij het bekijken van de ontwerpen. “Wat is dat allemaal?”, zeggen ze. Ze zijn niet tevreden, maar meer willen ze er ook niet over kwijt.

De andere reacties zijn positiever en veel genuanceerder. Bij veel mensen is er hoop dat “het lelijkste plein van West Europa”, zoals iemand zegt, eindelijk een mooier gezicht zal krijgen.

Agniet is stadsgids en woont in de Seefhoek. “Een mooi stukje Antwerpen dat wel eens vergeten wordt”, zegt ze. Wat de Gedempte Zuiderdokken betreft, heeft ze een duidelijke voorkeur voor het ontwerp ‘Nieuwe Zuiderdokken’.

“Onder meer omdat er rekening gehouden wordt met de geschiedenis van de plek. In het ontwerp vind je de contouren van de vroegere dokken terug. Dat is voor een Antwerpenaar toch een meerwaarde.”

De stadsgids doelt daarmee op het Kooldok, het Schippersdok en het Steendok. Dat zijn de drie bassins die, tot ze gedempt werden, dienst deden als ligplaats voor vooral binnenschippers.

“En er is in dit ontwerp ook een grote biodiversiteit. Er is zowel water, in verschillende vormen, als groen aanwezig. Dat spreekt me enorm aan. Ik ben alvast optimistisch en blij dat er werk gemaakt wordt van de heraanleg van het plein. Want zoals het er nu bij ligt, stelt het niets voor. Het is één grote openluchtparking. Net zoals de Scheldekaaien trouwens. Met zicht op de Schelde dan nog. Het wordt echt tijd dat daar iets aan verandert.”

Betalend parkeren

Ook Sam, een jonge kerel die op het Eilandje woont, is tevreden met wat hij te zien krijgt. De man kiest voor het ontwerp ‘Tussen Twee Waters’. Want daarin vindt hij niet alleen groen, maar ook veel water terug. “En dat is toch een mooie knipoog naar het verleden.”

“Ik maak me wel een beetje zorgen over de parkeermogelijkheden op het Zuid. Ik weet het, er komen twee ondergrondse parkeergarages. Maar die zullen betalend worden en dat is toch wel een nadeel. Je moet tegenwoordig overal in de stad betalen om te parkeren.”

Verder kijkt Sam uit naar de heraanleg. “Het zal de buurt er een stuk aantrekkelijker op maken. Net zoals op het Eilandje zullen de buurtbewoners met de nodige overlast van de werken te maken krijgen. Maar als het af is, hebben ze er een mooie plek bij. Het is goed dat het stadsbestuur rekening houdt met de mening van de Antwerpenaar. En die wil volgens mij veel groen en water. Ik ben benieuwd wat het eindresultaat zal zijn.”

En wat nu?

Vandaag, donderdag, komt de jury samen om een van de vijf ontwerpen te selecteren”, zegt de schepen van Stadsontwikkeling, Rob Van de Velde (N-VA). De schepen zal trouwens zelf geen deel uitmaken van de jury. “Ik heb geen enkele stem in de keuze”, zegt hij.

Of de jury vandaag al tot een keuze komt, is niet duidelijk. Een tweede stemronde is niet uitgesloten. Het gekozen team zal ook het voorontwerp en het definitieve ontwerp nog aan de bevolking voorleggen.

Ten vroegste in 2018 wordt gestart met de definitieve heraanleg van het openbaar domein op de Gedempte Zuiderdokken. Dan wordt de eerste van twee ondergrondse parkings opgeleverd.

Meer info op www.gedemptezuiderdokken.be

GvA, 21/01/2016

Klik hier voor het volledige artikel