Linkeroever

Dromen over een nieuwe stad

Wie even wil wegdromen over de toekomst van Linkeroever, moet een kijkje gaan nemen op de tentoonstelling van het Vlaams Architectuurinstituut in deSingel. Daar presenteren een aantal internationale bureaus ideeën voor de wijk.
Een eiland in het midden van de Schelde, dat de linker- met de rechteroever verbindt, woningen die langs grachten en plassen liggen of een openluchttheater met zicht op de rede van Antwerpen. Het zijn ideeën van internationale ontwerpbureaus over hoe Linkeroever er ooit zou kunnen uitzien.
Wat er te zien is in deSingel zijn geen concrete plannen, maar ideeën. “Het is niet zo dat één van deze plannen wordt uitgevoerd op de manier waarop ze worden getoond. Het is wel de bedoeling dat bewoners van Linkeroever en andere belangstellenden op basis van wat getoond wordt, een beeld krijgen van wat er allemaal kan en ze zelf met voorstellen naar buiten komen”, zegt de schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).
Nog eind dit jaar worden er rondetafelgesprekken georganiseerd over Linkeroever. “We hopen en verwachten dat mensen dan met ideeën en voorstellen zullen komen over hoe de Linkeroever er voor hen moet gaan uitzien. De tentoonstelling die nu loopt, kan hen daarbij helpen”, aldus nog de schepen.

Frederik Van Eedenplein
Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met daarin verschillende visies over hoe Linkeroever zich kan ontwikkelen. “Wat het uiteindelijk zal worden, blijft koffiedik kijken. Maar iedereen zal het erover eens zijn dat er met het Frederik Van Eedenplein veel meer kan gebeuren dan nu het geval is. En het is ook duidelijk dat we de bewoners van Linkeroever meer moeten betrekken bij de Schelde”, vindt Van de Velde verder.
De herwaardering van Linkeroever is een project op de lange ­termijn, dat in fases zal gebeuren. “Nu zitten we in de fase van plannen en overleg”, besluit de schepen.

De tentoonstelling loopt nog tot en met vrijdag 6 oktober in deSingel in de Desguinlei in Antwerpen.

GvA, 30-09-2017