In de pers, Spoor Oost

Een plek voor en door de buurt

Hét nieuwe evenemententerrein van de stad is bijna klaar voor gebruik. Vanaf 26 maart wil de nieuwe organisatie ‘Bahnhof’ heel Antwerpen verwelkomen op de site. Het industriële karakter bleef behouden en de knipoog naar de voormalige treinstalplaats is er ook.

De komende 3,5 jaar moet het bruisen op Spoor Oost. Vorige zomer kregen de bewoners al een voorproefje met Borgerwood en de Sinksenfoor, maar vanaf 26 maart valt er elke dag wat te beleven. De stad investeerde ruim 5,5 miljoen in de tijdelijke heraanleg. ‘Bahnhof’ neemt er alvast zijn intrek. “We hebben vier oude treinwagons volledig omgebouwd. Ze hebben alle vier een andere functie en komen ook aan ‘Het Perron’ te staan. Dat wordt een groot overdekt terras. Een van de wagons is gereserveerd voor Oostnatie, een buurtorganisatie die de wagon echt voor de buurt zal gebruiken. Mensen kunnen er voor allerlei zaken terecht. Een andere wagon zal dienen als polyvalente ruimte die we kunnen inzetten naargelang de behoefte. Dan zijn er nog een keuken en een bar”, vertelt Bertrand Lekeux van Bahnhof.

Veel groen

De originele treinstellen kregen een serieuze make-over door onder andere de mensen van de Klopperij. De organisatie mikt vooral op zomerse activiteiten, maar zal ook in de winter actief zijn. “De site zal zich deze zomer heel goed lenen voor allerlei activiteiten. De stad plantte ondertussen meer dan 500 bomen en er werd ook groen gezaaid. De mensen vrezen voor een betonnen woestijn, maar dat zal het niet zijn. Er is voor groen gezorgd, dat nog moet groeien uiteraard, maar ook waterpartijen maken er een aangename locatie van.” Het horecagedeelte onder de naam ‘Het Perron’ moet een vaste waarde worden. “De mensen moeten hier gezellig kunnen blijven hangen. We willen dat de mensen voor de zonsondergang komen, en ze dan ook blijven om te eten. Het moet een plek zijn voor het hele gezin”, vult Piet Hemerijckx van De Klopperij aan.

EK op groot scherm

Naast de Sinksenfoor en Borgerwood zullen er nog allerlei activiteiten plaatsvinden. Het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk (van 10 juni tot en met 10 juli, red.) zal op groot scherm te zien zijn. “Wij plaatsen een scherm van 24 vierkante meter. Afhankelijk van de landen die spelen, zullen wij ons menu en de dranken aanpassen. Als er geen wedstrijden worden gespeeld, willen we samenwerken met andere Borgerhoutse organisaties, zoals bijvoorbeeld de Jeugddienst. We kunnen dan andere films spelen of een playstation aansluiten op het grote scherm.” Want daar moet Spoor Oost vooral voor dienen, een plek voor en door de buurt.

Openingsfeest

De opening van de evenementensite van bijna 11 hectare zal niet onopgemerkt voorbijgaan. 26 maart organiseert de stad een groot feest vanaf 11 uur. Iedereen is er welkom.

Om de site te leren kennen, worden er zeven hotspots aangekondigd: van een rommelmarkt over een groot kinderspeelparadijs tot extreme sports en foodtrucks. De locaties worden verbonden met de hulp van een pendeltreintje dat je van de ene naar de andere locatie vervoert. Ook Bar Attak zal tot 21 april zijn intrek nemen op evenemententerrein Spoor Oost.

HLN, 10/03/2016