Uncategorized

Eerste blik op nieuwe Antwerp Tower

De stad heeft een projectbeeld vrijgegeven van hoe de Antwerp Tower, op de De Keyserlei, er na de renovatie zal uitzien. De oranje beglazing die het gebouw vandaag kenmerkt, verdwijnt en het pand krijgt een veel modernere look.

De nieuwe Antwerp Tower moet samen met de aanleg van het Operaplein een impuls geven aan de buurt. De leegstaande winkelgalerij op de gelijkvloerse verdieping wordt vervangen door nieuwe winkelruimtes die de as De Keyserlei-Meir moet versterken. In de toren zelf wordt een hotel en appartementen ondergebracht.

De meest opvallende verandering is ongetwijfeld de buitengevel, die in een nieuw kleedje gestoken wordt. De kenmerkende oranje beglazing, wat de Antwerp Tower voor veel Antwerpenaren tot het lelijkste gebouw van Antwerpen maakt, verdwijnt.

Het ontwerp is van de hand van Wiel Arets uit Nederland. Arets is internationaal actief en ook Dean of the College of Architecture, IIT, Chicago USA. Het zal het eerste gebouw van Arets zijn in België.

Buitengevel klaar eind 2018

De werken starten begin 2017. De werkzaamheden worden afgesteld op de werken van de Noorderlijn en de aanleg van het Operaplein. Tegen de tweede helft van 2018 moet zowel het plein als de buitengevels van de Antwerp Tower afgewerkt zijn. Deze zomer blijft de Antwerp Tower even de A-Tower, de grootste pop-up van Vlaanderen, met onder meer het populaire café Bar Gloed, de nachtclub Klub Goud en de CittA Panoramazaal. Op die manier wil de ontwikkelaar iedereen de kans bieden om de binnenzijde van de toren te ontdekken.

“Ik ontvang elke kwalitatieve oplossing voor de lelijke plekken en gebouwen in de stad, zoals het Tolhuis en de AntwerpTower, met open armen”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) “Het huidige uitzicht van de AntwerpTower past niet in de buurt. In 2018 zal de aanblik van de site tussen het Centraal Station en de Leien met het prachtig vernieuwde Opera-plein en het nieuwe ontwerp voor de AntwerpTower er aanzienlijk op verbeteren.”

Nieuwe crèche

Met de opbrengsten van de opgelegde stedenbouwkundige lasten, bijna een miljoen euro, kan de stad een nieuwe kindercrèche in de Provinciestraat gebruiksklaar maken. Projectontwikkelaar Matexi investeert zo dus onrechtstreeks in extra kinderopvangplaatsen in de stad.

JAN STASSIJNS

Gazet van Antwerpen/Metropool Stad,
Wo. 13 Jul. 2016, Pagina 14