Sinksenfoor

Foorkramers niet op één lijn

VOORSTANDERS BOYCOT SINKSENFOOR KRIJGEN TEGENWIND UIT EIGEN KAMP

De aanhoudende problemen met de Sinksenfoor zorgen nu ook voor verdeeldheid bij de foorkramers zelf. Meer dan de helft van de kermisreizigers schaart zich zelfs niet achter de uitspraak van dinsdag, om de Sinksenfoor helemaal te boycotten.

“We spreken namens alle foorkramers van de Sinksenfoor.” Zo luidde het dinsdag op de persconferentie in Gent, waar een groep foorkramers uitpakte met een open brief aan burgemeester Bart De Wever. Nu blijkt evenwel dat ‘alle’ foorkramers wellicht wat overdreven was. Want van de belangrijkste vier foorbonden zijn er minstens twee die zich formeel distantiëren van de forse uitspraak van dinsdag om de Sinksenfoor compleet te boycotten, als die effectief naar Park Spoor Oost komt. De ene (de grootste) is de ‘Belgische Vereniging voor Foornijveraars’, de andere is ‘Hand in Hand’. “In de open brief konden we ons nog min of meer vinden”, zegt Guillaume Borremans van de Belgische Vereniging voor Foornijveraars. “Maar de harde acties van vorige week, en de uitspraak om de Sinksenfoor te boycotten: daar zijn we niet mee akkoord. Als ik mijn oor te luisteren leg bij onze achterban, dan hoor ik nog steeds een heleboel foornijveraars zeggen dat ze wél naar de Sinksenfoor op Park Spoor Oost willen komen. Zullen we daar onze inkomsten verminderd zien, vergeleken met de Zuiderdokken? Ja. Daar twijfel ik geen moment aan. Maar fel verminderde inkomsten is nog altijd beter dan helemaal géén inkomsten. Een heleboel kermisreizigers zijn zich een hoedje geschrokken van die uitspraken over de boycot. Nee, het is niet eerlijk dat de foorkramers dinsdag in Gent spraken uit naam van iedereen.”

Kleine minderheid

Datzelfde zegt Viviane Peeters van die andere grote foorfederatie, Hand in Hand. “We kunnen die uitspraak niet steunen. Want uiteindelijk wordt ze maar gedragen door een hele kleine minderheid van de kermisreizigers. Niet eens de helft. Echt maar een fractie is het.” Maar wie zijn die mensen dan? Wie is die groep van foorkramers die oproept tot een boycot? Samengevat: het is de jonge generatie foornijveraars. Het zijn de zelfstandigen die leningen af te betalen hebben en eerder geloven in de harde aanpak dan in de dialoog. Terwijl het juist dát is waar de bonden voor staan. Viviane Peeters: “Ze vinden ons de oude generatie, die veel te mild is voor het stadsbestuur. Ze weten dat wij geloven in communicatie, maar zij vinden dat niet sterk genoeg als wapen. En we proberen ze wel van het andere uiterste te overtuigen, maar dat lukt niet. We staan met onze rug tegen de muur.” Alle gesprekken die de stad de afgelopen maanden heeft gevoerd, voerde ze met de vier bonden. Waaronder ook nog het Syndicaat der Foorreizigers en een Waalse bond. Al die tijd waren de vier verschillende bonden ervan overtuigd dat ze namens de hele achterban spraken. Pas enkele weken geleden bleek dat dus niet het geval te zijn. Als de afgescheurde groep nu zegt dat met hen nooit gepraat is, is dat dus maar deels waar. Op het overleg van gisteren waren de jonge foorkramers voor het eerst ook zelf vertegenwoordigd.

© 2014 De Persgroep Publishing
Datum publicatie: 03 april 2014
Pagina: 19