Uncategorized

Geen tien, maar acht podia voor festivals op Middenvijver

Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de Middenvijver zal een parkzone en een festivalweide voorzien.
Vanaf begin 2016 wordt een voorontwerp opgemaakt.
Tijdens evenementen zullen de wijken altijd bereikbaar zijn voor de bewoners.

Dat heeft Pieter Beck, een medewerker van stadsontwikkeling, maandagavond gezegd in de algemene raadscommissie van het district Antwerpen. Volgende week buigt de districtsraad zich over een advies inzake de procesen richtnota, het startpunt voor het RUP. Het eindtraject is voorzien voor het voorjaar 2017.

Vanaf dit jaar zullen er festivals plaatshebben op de Middenvijver.

Dat kan drie dagen per jaar worden ingericht als festivalzone: twee dagen voor Summerfestival (4 en 5 juli) en een dag voor Laundry Day (5 september).

Er zullen geen tien, maar acht podia zijn, zei Pieter Beck. Er zullen geluidsmetingen worden uitgevoerd die bij latere festivals tot aanpassingen kunnen leiden. Een studie van de universiteit Gent toonde eerder aan dat de omwonenden blootgesteld zullen worden aan geluidsniveaus tot 80 decibel (dB).

Stadscamping

Tijdens de festivals wordt de toegang van het natuurgebied gecontroleerd.

Beperkt vuurwerk is mogelijk. “Maar enkel op het podium.

Het zal niet afgeschoten worden”, zei Beck. Enkele raadsleden merkten op dat podiumvuurwerk 40 meter hoog kan gaan. Ook afgestelde lasershows zijn toegelaten.

Op het terrein komen paden/wegen en een landschapsbuffer. De korfbal blijft. Het samentuinproject Biodroom komt er mogelijk naast. Er komt een zone voor een stadscamping. Er is ook een festivalcamping.

Een oppervlakte van 5000 vierkante meter wordt permanente opslagzone. Beck: “Daar zullen bomen worden gekapt, maar er zijn zones waar bomen bijkomen.” Ook een avontuurlijk speelbos is voorzien.

De organisator zal in aanloop naar het festival zorgen voor een infopunt voor de inwoners, zegt Beck. “Met Zwijndrecht zijn er afspraken over een parking bij Exxonmobil”, kondigde commissaris Frank Rooses van de verkeerspolitie aan. Aan de Burchtse Weel komt een parking die wordt voorbehouden voor de gebruikers van de camping.

“Als mensen op Linkeroever komen, zullen ze begeleid worden”, zegt Rooses, die over pendelbussen sprak. Er zullen mobiele ploegen zijn. De commissaris is bezorgd over de capaciteit van De Lijn, die heeft beloofd extra bussen in te zetten.

“Een vraag van de organisator aan de NMBS over een heropening van station Linkeroever werd blijkbaar negatief beantwoord”, zegt Rooses. Volgens hem

wordt het weekend van Summerfestival zeer druk voor de politie, onder meer door de rit in de Ronde van Frankrijk vanuit Antwerpen op 6 juli.

Greet Wilssens van het actiecomité dat beroep aantekende tegen de festivals reageerde nog niet op de proces- en richtnota, die ze eerst inhoudelijk wil bekijken.

“Maar het RUP en het MER (Milieueffectrapport) moeten klaar zijn voor er een bestemmingswijziging van de Middenvijver komt.”

Bron: GVA 22/4 p18
Auteur: PETER SIMOENS