Gedempte Zuiderdokken

‘Groen én amfitheater op Zuiderdokken’

Veel groen, een zwemvijver én een amfitheater. Het zijn enkele opvallende wensen uit een enquête die 2.500 Antwerpenaren over de Gedempte Zuiderdokken invulden. Vandaag houdt de stad een infodag. Volgend jaar moet een plan klaarliggen voor het plein van acht hectare, met de hulp van intendante Aglaée Degros.
Een woestijn van beton, kasseien en autoblik: dat is de erfenis van 47 jaar Gedempte Zuiderdokken. Wie in de buurt woont, droomt al een paar decennia van een totale metamorfose. Tussen 15 juni en 15 juli mochten Antwerpenaren hun fantasie de vrije loop laten. 2.461 deelnemers vulden de enquête in. Goed om weten: het stadsbestuur legde al enkele ingrepen vast. Zo komen er in het voormalige Steendok en het Kooldok – twee van de drie Gedempte Zuiderdokken – ondergrondse parkings.

Maar wat wil de Antwerpenaar nu? De helft wil groen, nog eens 44 procent kiest voor een combinatie van groen en verharding. Ideeën genoeg: een kasteeltuin, een doolhof of een stukje ‘wildernis’. 55 procent wil een plein met internationale allure. Voorbeelden zijn het Millennium Park in Chicago en pleinen in steden als Parijs, Berlijn en Valencia.

Water is al jaren een discussiepunt. Dokken openleggen: het stadsbestuur heeft het alvast geschrapt. Maar uit de enquête blijkt wel dat 46 procent een waterpartij of een grote fontein wil. 24 procent suggereert zelfs een zwemvijver.

Intendante Aglaée Degros, die voorgedragen is door de Vlaamse Bouwmeester, is onder de indruk van de peiling. De Waalse stedenbouwkundige verdiende haar sporen onder meer in Wenen en Amsterdam. Ze kijkt met frisse blik naar de Zuiderdokken. “De betrokkenheid van de bewoners is enorm groot. Ik ga heel goed luisteren op de infodag. Eind dit jaar kiest een jury de beste van vijf kandidaat-ontwerpers.”

16 miljoen euro

Degros ziet wel wat in een hedendaagse versie van de Parijse Jardin des Tuilleries, maar met Antwerpse signatuur. Toch dringt ze liever niets op. De stad wil de heraanleg rondkrijgen voor 16 miljoen euro. “Antwerpen zit daarmee net in de middenmoot voor dit soort plein”, aldus Degros.

Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) kreeg vrijdag op het infomoment voor horeca en handelaars tegenwind. Bert Van Zeebroeck, een bloemist uit de buurt, noemde de enquête een ‘schertsvertoning’. “Neem die parkings. Waarom moesten die al vastgelegd zijn? Al mijn klanten zeggen me: vul de dokken weer met water. Als deze plannen doorgaan, is het Zuid naar de vaantjes.”

Van de Velde laat er echter geen twijfel over bestaan: “De dokken gaan niet open. Dan verlies je het plein. Ik ben ook gecharmeerd door het idee om een amfitheater te bouwen. Een plek die mensen samenbrengt. Wat het MAS voor het Eilandje heeft betekent, moeten de Zuiderdokken voor het Zuid zijn.”

De infodag start om 13.30 uur in Den Bell op het Francis Wellesplein.