antwerp tower, operaplein

Grondige facelift voor Antwerp Tower

  • . Buitengevel wordt volledig opgeknapt
  • . Projectontwikkelaar plant flats op hogere verdiepingen
  • . Renovatie loopt samen met aanleg Operaplein

Samen met de aanleg van het nieuwe Operaplein wordt dit jaar of begin volgend jaar ook de Antwerp Tower op de De Keyserlei grondig aangepakt. De buitengevel wordt volledig opgeknapt en binnen komen behalve kantoren ook appartementen.

Ten laatste volgend jaar wordt gestart met de renovatie van de Antwerp Tower. Het gaat om een volledige ‘make over’, waarbij de buitenzijde van het torengebouw er totaal anders zal gaan uitzien.

De toren, die nu voor een groot deel leegstaat, zal kantoren en appartementen krijgen. En dat laatste is nieuw. “Met de aanleg van het Operaplein en de afwerking van de noordelijke Leien zal dit meer dan ooit een toplocatie zijn. Een gerenoveerde Antwerp Tower kan een nieuwe landmark worden voor Antwerpen. En dat er ook appartementen komen in het torengebouw, is goed nieuws”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).

Het gebouw is eigendom van projectontwikkelaar Matexi, die het nieuws bevestigt. “Centraal in de stad is de Antwerp Tower een mooie plek om te wonen. Daarom is er gekozen om niet alleen kantoorruimte te voorzien”, zegt Adel Yahia, projectleider bij Matexi.

De nog te bouwen appartementen zullen vooral op de hogere verdiepingen van de Antwerp Tower komen te liggen, met een mooi uitzicht over de stad. De lagere etages zullen vooral tot moderne kantoorruimten worden verbouwd.

Over het aantal appartementen en kantoren in de Antwerp Tower kan nog niets concreet gezegd worden. “We hebben nog geen exacte indeling gemaakt. We hopen over enkele maanden een volledig plan voor de renovatie van het gebouw klaar te hebben”.

Ook de gelijkvloerse verdieping wordt aangepakt. Daar is nu een kleine winkelgalerie gevestigd.

“Hoe we het gelijkvloers precies gaan aanpakken, is nog geen uitgemaakte zaak. Maar zeker is dat het een stuk lichter moet worden dan nu het geval is. Het is ook de bedoeling dat je doorheen de galerie van de ene naar de andere straat kunt lopen”, zegt Adel Yahia.

Glazen muur

Wat de Antwerpenaar het meest zal opvallen, zijn de veranderingen aan de buitenkant. Matexi onderzoekt op dit moment of het nodig is om de Antwerp Tower volledig te strippen, of dat een grondige renovatie van de buitengevel voldoende is.

“De keuze die we maken, hangt onder meer af van een aantal technische details en we willen ook nog met het stadsbestuur rond de tafel zitten over onze plannen. Maar dat het verschil te merken zal zijn is wel duidelijk”, zegt Adel Yahia.

Eén werf

De stad Antwerpen wil dat de renovatie van de Antwerp Tower samenvalt met de aanleg van het Operaplein tussen de De Keyserlei en de Franklin Rooseveltplaats.

Een vraag waar Matexi op ingaat.

“De aanleg van het Operaplein begint nog dit jaar en zal drie jaar duren. Als de renovatie daarna pas zou gebeuren, zitten we in het hartje van de stad met te veel en te lange hinder”, zegt Rob Van de Velde.

“En dat beide werven rond dezelfde tijd klaar zijn, betekent dat we op die plek over enkele jaren in een totaal nieuwe omgeving zitten. Met een plein voor de deur zal de wijk een populaire plek om te wonen zijn”, besluit de schepen.

 

 

 

Datum publicatie: 15 januari 2015
Pagina: 25
Auteur: Foto: WIM HENDRIX