Handelsbeurs, Uncategorized

Handelsbeurs

Nu de Vlaamse Erfgoedkluis 3,75 miljoen euro investeert in de renovatie van Handelsbeurs en Schippersbeurs, zit de herbestemming in een laatste rechte lijn. Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) geeft een exclusieve rondleiding in dit Antwerpse zorgenkindje. Voor het eerst kunnen we ook beelden tonen van het Hotel van de Werve, waar de Marriott-keten over enkele jaren een vijfsterrenhotel wil openen.

WELKOM IN DE MARRIOTT

Schepen voor Stadsontwikkeling Rob Van de Velde toont voor het eerst toestand van Hotel Van de Werve

In het voorjaar van 2014 beginnen, bij leven en welzijn, de renovatiewerkzaamheden aan de Handelsbeurs. En dat mag een klein mirakel heten, in een dossier dat al dertien jaar aansleept. “We zullen voor dit soort projecten meer beroep moeten doen op derden”, zegt schepen Rob Van de Velde.

Het blijft een indrukwekkend complex. Zelfs na dertien jaar leegstand, waarin wind, regen en duiven ongehinderd hun gangen konden gaan. Schepen voor Stadsontwikkeling

“Dit bewijst dat de stad alleen dergelijke zware dossiers niet meer rond krijgt.”

ROB VAN DE VELDE

SCHEPEN

Rob Van de Velde bezoekt voor het eerst het historische pand en is onder de indruk. Hij maakt al meteen plannen voor een film die de renovatie en herbestemming vanaf dag één in beeld moet brengen. Want die kogel zou nu eindelijk door de kerk zijn.

9 miljoen euro

“De Vlaamse Erfgoedkluis, een initiatief van Vlaams minister Geert Bourgeois, investeert 3,7 miljoen euro in de Handelsbeurs en Schippersbeurs”, zegt Rob Van de Velde. “Met dat rollend fonds kan waardevol patrimonium gerenoveerd en herbestemd worden. Dat geld was ook nodig om de privé-investeerders weer over de streep te trekken.”

Projectontwikkelaar Mopro Invest haakte in 2012 af, omdat ze onvoldoende fondsen konden verzamelen voor het project. Het gaat om 28 miljoen euro, waarvan 9 miljoen voor Handelsbeurs en Schippersbeurs, en 19 miljoen voor de aankoop en de herbestemming van de voormalige gebouwen van de Burgerlijke Stand. Voor Hotel Van de Werve hebben de toekomstige exploitanten van de Handelsbeurs, de genootschap AHHA, een intentieverklaring van de Marriott-keten op zak. Die wil er een vijfsterrenhotel openen, maar hield de boot af tot er duidelijkheid was in het dossier. Na de sluiting in 2000 liepen de plannen namelijk al ettelijke keren spaak. Maar nu lijkt het licht definitief op groen te staan. “Half november wordt de bouw- vergunningsaanvraag ingediend”, zegt Herman Boumans, hoofd van AG Vespa. “Ik voorzie geen problemen meer, aangezien alle vergunningen uit de vorige aanvraag al op zak zijn. In het voorjaar van 2014 zouden de eerste werkzaamheden moeten beginnen. Twee jaar later kan alles klaar zijn.”

Gestript

We wandelen door de imposante, vierkante ruimte. De parketvloer is opgebroken en ligt netjes op stapeltjes. De gaten in het dak zijn gedicht.

Op de eerste verdieping hebben we zicht op afbladderde verf, kapot stucwerk, uitgebroken muren, kapotte en loshangende vlaggenschilden op het plafond; het oogt allemaal niet zo fraai. “Maar de basisstructuur is helemaal intact”, zegt Boumans. “Het is perfect mogelijk om dit ge- bouw opnieuw zijn oorspronkelijke grandeur te geven.”

Een Grand Café in de Schippersbeurs, dat tevens de catering zal verzorgen voor het nabijgelegen hotel en in de Handelsbeurs een open publieksruimte met vrije doorgang, waar occasioneel markten en feesten worden gehouden, dat waren en zijn nog steeds de plannen.

Voor het eerst kunnen we ook binnen in het Hotel Van de Werve, een voormalige patriciërswoning waar tot begin deze eeuw de loketten van de Burgerlijke Stand en de Dienst Vreemdelingenzaken huisden. Via een opengewerkte ruimte – in enkele jaren tijd overwoekerd door stedelijk groen – dringen we het koude complex binnen. Volledig gestript doet het in niets denken aan het poepsjieke hotel dat er over enkele jaren de deuren wil openen. Enkel de monumentale trap met marmeren zuilen en ijzeren smeedwerk lijkt daar nu in te passen.

“De plannen voor het hotel moeten wel nog lichtjes worden hertekend”, zegt Boumans. “Aangezien de geplande hotelkamers in de Handelsbeurs zijn geschrapt, zullen die in Hotel Van de Werve misschien wat kleiner worden, en komen er misschien een paar bij. Er zijn er nu 85 ingetekend, maar dat is het abolute minimum. Ook de mobiliteit rond de ondergrondse garage (een eis van Marriott, red.) moet nog worden bekeken.”

Samenwerking

Schepen Van de Velde is maar wat blij dat dit dossier nu eindelijk de eindstreep lijkt te halen. “Het was een zware erfenis”, zegt hij. “En het bewijst nog maar eens dat een stedelijke overheid niet meer bij machte is om dergelijke, financieel zware dossiers rond te krijgen. We moeten een nieuwe dynamiek losweken waarmee we naar dit soort panden kijken. Ook bij onze administratie. Die schrijft oude gebouwen nu iets te makkelijk af. Met het renoveren van het districtshuis van Borgerhout op het Moorkensplein, dankzij een beperkte investering van twee miljoen, bewijzen we dat het ook anders kan. En in de toekomst zullen we, naar analogie met de Handelsbeurs, meer en meer moeten denken aan samenwerking met derden. Ik denk bijvoorbeeld aan de Oude Beurs, aan het kerkje van Wilmarsdonk, aan kasteel Schoonselhof, aan het Open Onderwijshuis in de Lange Gasthuisstraat, aan het Mercator Orteliushuis, aan Smit Van Gelder… De lijst is lang.”

Volgens de N-VA-schepen is dit project ook goed nieuws voor het merendeel van de buurtbewoners. “De doorsteek van de Meir naar de Lange Nieuwstraat en de komst van een klassehotel betekenen een absolute meerwaarde voor de buurt. We zullen dit doen in overleg met de omwonenden. Ik nodig bij deze iedereen uit om het belang van dit project in te schatten en het samen met ons te omarmen.”

WIM DAENINCK

 

Geef een reactie