Het Steen

Studenten interieurarchitectuur steken Steen in nieuw kleedje

[metaslider id=936]
Vijftien masterstudenten interieurarchitectuur van de Artesis Plantijn Hogeschool helpen de stad een herbestemming te zoeken voor Het Steen aan de Schelde. Als afstudeerproject maakten ze van hun ideeën concrete maquettes en een adviesbundel voor de stad.
Het Steen is het oudste gebouw van Antwerpen. Dé reden voor vijftien masterstudenten interieurarchitectuur van de Plantijn Artsesis Hogeschool om voor de burcht een nieuwe herbestemming uit te denken.

‘Ik breng er de diensten Monumentenzorg en Archeologie in onder’, zegt studente Isy Van Houtven. De studente behoudt de originele structuren, maar trekt in haar maquette meer licht binnen met koepels en een wandelgaanderij naast grote glaspartijen. ‘Er is een bar, maar ook zicht op het werk van de diensten die aan het renoveren zijn. Het is de bedoeling dat bezoekers overal langs kunnen lopen.’ Praktisch is alles in haar ontwerp uitvoerbaar. Net als bij haar collega-student Naomi Huyge die resoluut gaat voor de groene gedachte. Ze creëert een groene long op Het Steen met planten die meegroeien op een stalen structuur. ‘Alles is een beetje in de Scandinavische stijl, met veel hout. Dat strookt met de recente vermoedens die er zijn dat het Steen ooit begonnen zou zijn als een enclave van de Vikings.’

Leren werken in groep

De maquettes zijn dinsdag voorgesteld op de mastertentoonstelling ‘Every Face Has A Design’ in zaal Stuurboord in Antwerpen. De expo was het sluitstuk van het afstudeerproject van deze studenten. ‘Een jaar lang werkten ze om dit op poten te zetten’, legt docent Ontwerpen en Ondernemerschap Stefan Dhondt uit. ‘Naast de maquettes moesten ze ook een kosten-batenanalyse maken, sponsors zoeken en dus een netwerk uitbouwen om te tonen wat ze kunnen.’ Het project kreeg alleszins al de aandacht van Rob Van De Velde, Antwerps schepen bevoegd voor Onroerend Erfgoed (N-VA). ‘Ik ben onder de indruk van de ideeën. Er zitten pitjes bij om verder uit te werken.’ Van De Velde beloofde tijdens zijn bezoek aan de expo om met de studenten samen te gaan zitten.

‘Die jonge gasten denken out-of the-box. Het idee om in Het Steen bijvoorbeeld alle stadsgidsen onder te brengen en van daaruit alle stadswandelingen te laten starten, vind ik schitterend.’
De studenten hebben hun hersenspinsels, onderzoeksdaden en adviezen neergeschreven in een analytische bundel. Ze hopen dat de stad die zal gebruiken in de zoektocht naar een échte nieuwe bestemming voor het Steen.
‘Dat gebouw is een oud zeer. We zijn bezig met mogelijkheden. Het is wat voorbarig om te zeggen dat we hier nu één ontwerp gaan uitnemen, maar het verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd’, verzekert Van De Velde.
‘Het zou een droom zijn om een project als dit echt te mogen realiseren’, mijmert Isy Van Houtven.
‘Maar we zullen het eerst moeten bewijzen in de echte wereld vrees ik.’

SASKIA CASTELYNS
Bron Het Nieuwsblad

Geef een reactie