het schoonste gebouw

Comptoir Sucrier en Paleis op de Meir winnen Het Schoonste Gebouw

Winnaars schoonste gebouw

Het Paleis op de Meir en Comptoir Sucrier zijn verkozen tot ‘Het Schoonste Gebouw’. Beide projecten krijgen deze titel en een geldprijs van 4.000 euro. Proficiat!

In totaal brachten maar liefst 8269 mensen hun stem uit voor hun favoriete project. Met 1558 stemmen riep het publiek het gerestaureerde Paleis op de Meir uit tot haar nummer één. Het achttiende-eeuwse stadspaleis werd de afgelopen jaren in zijn voormalige glorie hersteld. Zowel het interieur als het exterieur werden gerestaureerd. Op de plek waar vroeger Koning Willem I van Holland verbleef en waar nog later Koning Leopold II van België de imposante Spiegelzaal liet aanleggen, kan iedereen vandaag terecht voor een lunch of pralines.

De vakjury verkoos Comptoir Sucrier tot Het Schoonste Gebouw. Dit industrieel complex was oorspronkelijk een bakkerij en later een suikerfabriek. Recent werd het herbestemd tot een werk- en woonerf met kantoren, appartementen en een gemeenschappelijk binnengebied. Deze kandidaat overtuigde de juryleden met de zorgvuldige verbouwing, waarbij de ziel en de intrinsieke kwaliteiten van de site bewaard bleven, met respect voor de oorspronkelijke structuren en erfgoedelementen. Een niet-beschermd maar historisch waardevol complex werd op die manier gevrijwaard en kreeg een nieuwe toekomst. Bovendien kan het als hefboom dienen voor andere ontwikkelingen in de buurt.

Wil je de tien kandidaten nog eens bekijken? Dat kan nog steeds op www.hetschoonstegebouw.be.

Kandidaat 1

Kandidaat 2

Kandidaat 3

Kandidaat 4

Kandidaat 5

Kandidaat 6

Kandidaat 7

Kandidaat 8