In de pers, Linkeroever

“Inwoners willen evenementen op Frederik Van Eedenplein”

De inwoners van Linkeroever willen meer evenementen op het Frederik Van Eedenplein. Dat blijkt uit de enquête over de toekomst van het stadsdeel. De respondenten willen verder onder meer een wandel- en fietsbrug over de Schelde, een vernieuwing van het Europark, meer horeca en meer cultuur en sport.

De stad Antwerpen lanceerde de online enquête in november. Zo kon iedereen zijn ideeën kwijt over de toekomst van Linkeroever. 842 mensen vulden de bevraging in. Uit de resultaten blijkt dat de Antwerpenaar meer leven wil op het Frederik Van Eedenplein. Het plein wordt nu voornamelijk gebruikt als stopplaats voor de bussen van De Lijn en als parkeerterrein, maar inwoners van de stad én Linkeroever zien veel meer potentieel.

Museum

“Zo zien wij het ook”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van De Velde (N-VA). “Er is duidelijk vraag naar meer groen en evenementen op het plein. Vier op de tien respondenten zijn voor een culturele instelling op het plein, zoals een ­museum, iets dat nu nog ontbreekt. We zien dat jongeren vragende partij zijn voor meer cultuur en mogelijkheden in het uitgaansleven. Mensen komen vooral naar Linkeroever om te genieten van de rust en het groen. Die troeven moeten we dus zeker behouden. Bijna negen op de tien respondenten willen meer sport en spel. Daarom moeten we ook inzetten op speelpleinen, sportvelden en een zwembad.”

In de enquête werd ook gepeild naar de bereikbaarheid van Linkeroever. Zes op de tien respondenten zijn voorstander van een fiets- en wandelbrug over de Schelde en willen ook met de watertaxi de oversteek kunnen maken. De wijk Europark – die achttien sociale hoogbouwblokken omvat – is aan vernieuwing toe volgens de Antwerpenaar. Schepen Van de Velde had al aangegeven dat ook hij de wijk meer leven wil inblazen, onder andere door het winkelaanbod te vergroten. Naast meer winkels in het Europark is er ook vraag naar meer horeca langs de Scheldeboorden. Al mag het groen niet op de achtergrond geduwd worden volgens de respondenten. “We moeten dus met de nodige voorzichtigheid te werk gaan en rekening houden met de vraag naar meer groen en horeca”, zegt Van de Velde. “We zijn blij met de input die we gekregen hebben.”

Internationale architecten

De resultaten worden nu overgemaakt aan de stadsbouwmeester. Hij lanceert een ideeënwedstrijd met internationale architecten die aan de slag gaan met de resultaten. In het najaar van 2017 komt er een symposium met wat de ­architecten uitgedacht hebben. Daarna stappen we opnieuw naar de Antwerpenaren om met hun inbreng een masterplan uit te werken.”

GvA, 20-12-2016