In de pers

Laatste obstakel voor verleggen van Singel is van de baan

Als de Antwerpse gemeenteraad het onteigeningsplan voor Nieuw Zuid maandag goedkeurt, is er een belangrijk obstakel voor het verleggen van de Singel op het Zuid van de baan. “Dit is een historisch akkoord”, zegt schepen Rob Van de Velde (N-VA).
Het gebied waar de nieuwe stadswijk Nieuw Zuid komt, kent een complexe eigendomsstructuur. Een deel is in handen van Ontwikkeling Nieuw Zuid nv. Daarnaast zijn er delen die eigendom zijn van de Regie der gebouwen voor de federale politie en het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

“Dankzij het onteigeningsplan komen deze gronden in handen van de stad Antwerpen”, zegt Rob Van de Velde (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling. “Het belangrijkste gevolg is dat er nu stappen kunnen worden gezet om de Singel te verleggen naar achter het nieuwe stadsdeel Nieuw Zuid en dat tijdens de uitrol van de verdere ontwikkeling van deze wijk. Het Agentschap Wegen en Verkeer verhuist van de D’Herbouvillekaai naar een nieuwe plek in het gebied. Deze onteigeningen zijn een zeer complexe oefening, dus het is redelijk historisch dat we daar nu een akkoord over hebben met alle overheden.”

Onderzoek

Het verleggen van de Singel, die nu voor het justitiepaleis loopt, is gepland voor 2019-2020. Hoe deze baan juist zal lopen, wordt nog onderzocht. “AWV is bezig met een studie over het op- en afrittencomplex en de Singel”, zegt Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA). “Dat de Singel achter het Nieuw Zuid komt te liggen, zou een goede zaak zijn voor het Zuid. We kunnen zo het doorgaand verkeer daar terugdringen. Het zal de verkeersdrukte in deze wijk zwaar doen afnemen.”

De horeca aan de Bolivarplaats klaagde in het verleden geregeld over de verkeersdrukte voor hun terrassen.

GvA, 20-04-2017