In de pers, Moorkensplein

Moorkensplein krijgt tijdelijke groene zone

Deze week zijn de afbraakwerken gestart van zes leegstaande panden in de Langstraat aan het Moorkensplein. Daar wil de stad tegen eind dit jaar een tijdelijke groene zone inrichten. Voor die inrichting is de stad nu op zoek naar een creatieve partner.

 

De leegstaande panden zorgen al een hele tijd voor beroering. Een bewonersgroep rond het Moorkensplein die meer groen en open ruimte wil in Borgerhout, overhandigde vorige week een petitie met 1.500 handtekeningen. Ze willen onder meer de tijdelijke buurttuin de Wasserette in de Mellaertstraat behouden. “Er is altijd gezegd dat de Wasserette een tijdelijke invulling was in afwachting van de start van de bouw van nieuwe appartementen”, zegt Rob Van de Velde, schepen voor Ruimtelijke Ordening (N-VA). “Maar ik wil wel samen met de initiatiefnemers op zoek gaan naar een andere plek in de buurt voor een buurttuin.”

Wat betreft de zes leegstaande woningen, die in de loop van de zomer volledig verdwijnen, zijn een een tiental mensen uit de buurt van het Moorkensplein samengekomen om de inrichting van de tijdelijke groene zone uit te werken op basis van alle suggesties uit de buurt. Centraal op het terrein komt een open zone om vrij te spelen of elkaar te ontmoeten. Aan de kant van de Maréestraat komt een zone om te spelen.

Fietsparking

Langs het huis aan de Maréestraat en aan de parking komen verschillende planten. “Het gedeelte van de bestaande politieparking die ook wordt aangepakt, wordt een fietsparking”, zegt schepen Rob Van de Velde nog.

Het district onderzoekt momenteel de mogelijkheid om in de Langstraat buskussens te voorzien. Het voorontwerp van het Moorkensplein zelf werd in het voorjaar 2016 goedgekeurd. Midden 2017 zullen de werken aan het plein starten.

HlN, 15-07-2016