Arresthuis, In de pers

Nieuw arresthuis op Blue Gate

Tegen 2021 opent een gloednieuw arresthuis op Blue Gate, het nieuwe bedrijventerrein op het Antwerpse Petroleum-Zuid. Op de plek van de gevangenis in de Begijnenstraat wordt gedacht aan een nieuwe woonwijk.

De huidige Antwerpse gevangenis, in de Begijnenstraat, is verouderd en zit al jaren over capaciteit. Een nieuw arresthuis moet daar aan verhelpen. Een verhuis naar Blue Gate, het nieuwe bedrijventerrein op de plek waar nu de site Petroleum-Zuid ligt, drong zich op. De federale ministerraad gaf gisteren eindelijk het definitieve startschot. De Regie der Gebouwen koopt de grond waar het arresthuis moet komen van gedeelde eigenaars NMBS, Infrabel en Blue Gate. De stad Antwerpen koopt de restgronden.

Hoeveel de Regie, en dus de federale overheid, voor die grond betaalt, is onduidelijk, de stad Antwerpen betaalt ongeveer 1,5 miljoen voor de restgronden. “Dit stelt de stad onder meer in staat om werk te maken van een nieuwe school en vergemakkelijkt de aanleg van een groene corridor, die zal lopen van de Hobokense Polder tot aan het – nog aan te leggen – park Nieuw Zuid”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA). “En ten derde kunnen we nu aan de slag met de Begijnenstraat. Het is nu geen droom meer, maar een reële opportuniteit om er iets van te maken.”

Een concrete invulling is er nog niet. “Maar als schepen zou ik een scenario zoals in Berchem, waarbij een militair hospitaal omgevormd werd tot een autovrije woonwijk, wel zien zitten”, zegt Van de Velde.

De nieuwe gevangenis moet in 2021 klaar zijn en zal op termijn 440 gedetineerden moeten huisvesten. S.pa-gemeenteraadslid Toon Wassenberg is niet onverdeeld enthousiast. “De bouw heeft al minstens vijf jaar vertraging opgelopen. Er was al een akkoord om het gebouw in Wilrijk te plaatsen, maar uiteindelijk heeft men voor een moeilijkere en duurdere oplossing gekozen.”

GvA, 3-9-2016