Nieuw Zuid

Nieuw-Zuid brengt rust in drukke stad

Samen met drie collega-schepenen plantte burgemeester Bart De Wever op de site achter het vlinderpaleis symbolisch de eerste boom van het nieuwe stadsdeel Nieuw-Zuid. Zeer symbolisch gekozen, want ondanks de bouw van 2.000 woningen, twee scholen, twee crèches, een sporthal, een campus en een dienstencentrum zal nieuw Zuid vooral ‘groen’ zijn, zo meent projectontwikkelaar Triple Living. Tegen 2028 moet het hele project klaar zijn.

Na decennia van mensen die de stad ontvluchtten, zal tegen 2050 zo’n 80 procent van de wereldbevolking in de stad wonen. “Dat stelt ook Antwerpen voor grote uitdagingen. We zijn intussen al met 514.000 inwoners, tegen 2030 zullen dat er naar schatting 585.000 zijn”, zo cijfert burgemeester Bart De Wever de toehoorders vlak voor de boomplanting voor. “Met die toenemende verstedelijking zijn duurzame oplossingen nodig, zoals de wijk Nieuw-Zuid.”

Heel veel groen

Het 18 hectare grote spoorwegterrein lag er al 45 jaar verlaten bij, maar zal nu omgevormd worden tot een soort stad binnen de stad. “Met 2.000 woningen, maar ook met heel veel groen”, zo belooft Jeff Cavens van projectontwikkelaar en eigenaar van het terrein Triple Living. “Er komt een park van vijf hectare, energiezuinige passief-gebouwen en een warmtenet voor de hele wijk. Met tal van fietspaden en het verbannen van de auto’s naar ondergrondse clusterparkings moet de wijk de rust van het platteland naar de stad brengen.”

Vooruitstrevend

De mosterd zijn urbanist Secchi Vigano en landschapsarchitect Bas Smets in het Deense Orestad gaan halen. “Een vooruitstrevend woonproject met een juiste balans tussen duurzaamheid, functionaliteit en design door vooraanstaande architecten.” zegt Smets. Daar is volgens de makers ook in Antwerpen nood aan. “De eerste van 2.000 nieuwe woningen zijn al verkocht en ook voor de 143 studentenflats van Campus Nieuw Zuid is de interesse zeer groot. Een bewijs voor ons dat de Antwerpenaar achter dit project staat”, zegt Jeff Cavens van Triple Living. Met de bouw van Kaai Nieuw Zuid naast de Bank van Breda worden de eerste 82 appartementen al opgeleverd in juni 2015. Vanaf volgend jaar zullen de eerste inwoners er hun intrek nemen.

DIETER LIZEN
 
Het Laatste Nieuws*Pagina 20
* Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet, Het Laatste Nieuws/Antwerpen Stad