Uncategorized

Nieuwe buurttuin moet Borgerhout beetje groener maken

De bewoners van de Mellaertsstraat hebben van de stad een lap grond ter beschikking gekregen waarop ze een buurttuin mogen aanleggen. Ze zijn blij, want Borgerhout is een dichtbevolkt district met amper één vierkante meter groen per inwoner.

De buurt huldigde de buurttuin zaterdag in. Hij is 909 vierkante meter groot en de bewoners krijgen hem voor twee jaar in beheer van AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoedbeheer en stadprojecten van de stad Antwerpen. “Twintig jaar geleden stond hier een wasserij, maar die is al lang afgebroken. Sindsdien wordt dit stuk grond niet meer gebruikt en is het afgesloten door een muur en een grote houten poort. Tezelfdertijd is er in Borgerhout een groot tekort aan groen en speelruimte. We hebben die twee aan elkaar gekoppeld en schepen Rob Van de Velde (N-VA) had daar wel oren naar”, vertelt buurtbewoonster Annick Mannekens.

Ook Ecokot en transitie Borgerhout zijn van de partij in de buurttuin. “Wij zijn een buurthuis dat vooral rond duurzaamheid werkt”, zegt Ecokot-coördinator Kilian Price. “Voordien mochten we de Kattelberg bewerken, op de hoek van de Vinçottestraat en de Kattenberg. Maar die tuin verdwijnt omdat de Vinçottestraat heraangelegd wordt. Wij zijn blij dat de stad ons de kans geeft onze activiteiten hier verder te zetten. We gaan de buren bijstaan rond het inrichten van de tuin en het aanleggen van een moestuin.”

Er komen ook een fietsstalling en plaats voor de kinderen om te ravotten. Omdat er vroeger een wasserij gevestigd was, moeten de eetbare gewassen wel in verhoogde plantenbakken gezet worden, maar ook daar zorgen de buren voor.

Ideeënbus

Op de receptie konden de buurtbewoners al briefjes posten in de ideeënbus van kinderen zoals Noa Diallo (9): “Er komen al zeker kippen in de tuin en ik hoop ook op konijnen. Een pony zou helemaal mooi zijn, maar daar is niet genoeg plaats voor vrees ik.”

Op 17 januari zit de buurt samen om afspraken te maken rond het gebruik van de tuin en om een naam te kiezen. (DILA)

 

 

 
Datum publicatie: 01 december 2014
Bron: Het Laatste Nieuws
Editie: Antwerpen Stad, De Nieuwe Gazet
Pagina: 14
Foto: Benoit De Freine