Uncategorized

Nieuwe plek voor 15.000 cursisten

Opleidingscentrum Syntra vestigt zich aan Berchem station

Het opleidingscentrum Syntra AB wordt de eerste huurder in het nieuwe kantorencomplex op de site van het voormalige postsorteercentrum in Berchem. Er is plaats voor 15.000 cursisten. De plannen voor het nieuwe kantorencomplex in het voormalige Post X werden zaterdag voorgesteld op een infovergadering. Projectontwikkelaar Iret Development start dit jaar al met de ontmanteling van het postsorteercentrum.

De afbraak is voor het voorjaar 2014. Het nieuwe complex wordt in fasen gerealiseerd. De eerste fase is de bouw van een driehoekig gebouw aan de kant van de treinsporen en de Singel. Het wordt ingenomen door het opleidingscentrum Syntra. “We gaan daar onze werking van Antwerpen en Vlaams- Brabant centraliseren”, zegt Erik Van Laer, directeur van Syntra. “Het gaat om een investering van 25 miljoen euro. Er zullen 15.000 cursisten en duizend medewerkers komen, zowel in dag- als avondonderwijs. Het gaat van opleidingen voor jongeren uit het deeltijds onderwijs als opleidingen voor volwassenen om een zaak te beginnen. We gaan ook herstellers van elektrische fietsen opleiden.

Daarom hebben we veel atelierruimte nodig.” Syntra zit momenteel in de Lange Leemstraat. Deze gebouwen voldoen al lang niet meer aan de moderne eisen. “Het gaat om een zware investering”, zegt Van Laer.

“We hopen dus nog op een inspanning van de Vlaamse overheid.”

De komst van Syntra naar het nieuwe complex is volgens Werner Joris van Iret Development belangrijk.

“We willen natuurlijk dat er na de kantooruren nog leven is”, zegt Joris.

“Met het avondonderwijs slagen we daarin. Bovendien komt er centraal in het complex een publiek plein met bomen. In de gebouwen aan de kant van de Singel plannen we een sportcentrum over meerdere verdiepingen, horeca en mogelijk een kleine supermarkt.”

Op de hoek van de Borsbeekbrug met de Singel zoekt de projectontwikkelaar naar een tijdelijke invulling.

Joris hoopt op enkele suggesties vanuit de buurt. “Het is een terrein van 4000 vierkante meter”, zegt Joris.

“Alle invullingen komen in aanmerking, van een bloemenperk tot een basketbalveld. Ze moeten een meerwaarde bieden aan de buurt.

Als projectontwikkelaar willen we dat financieel ook mee ondersteunen.”

© 2013 Concentra
SACHA VAN WIELE

Geef een reactie