Open Monumentendag

Nooit eerder zoveel monumenten te zien

De 25ste editie van de Vlaamse Open Monumentendag belooft zondag 8 september een massa volk te lokken. Nooit eerder waren er zoveel monumenten te bezichtigen, ook gebouwen die normaal gesloten blijven voor het grote publiek, zoals de synagoge in de Oostenstraat en het gebouw van de Nationale Bank.

ANTWERPEN’Open Monumentendag verdient een feestje’, schreef de Antwerpse schepen van Ruimtelijke Ordening het op zijn facebookprofiel.

De 25ste editie – een zilveren jubileum – wordt dan ook een speciale editie, vooral in de stad Antwerpen.

‘Normaal draait Open Monumentendag rond één thema’, aldus Rob Van de Velde (N-VA). ‘Voor deze editie hebben we het anders aangepakt. De jury selecteerde een aantal locaties die op een of andere manier iconisch zijn: ze zijn representatief voor een bepaalde periode, typerend voor een stijl of hebben een symboolwaarde.’

Het aantal gebouwen en locaties dat in de stad Antwerpen kan worden bezocht, is ontelbaar. Een volledig overzicht vind je op de website van de stad Antwerpen en de Vlaamse Open Monumentendag.

‘Sommige locaties zijn heel uitzonderlijk te bezichtigen’, zegt Van de Velde.

Tropische Geneeskunde

‘Zo kunnen bezoekers een kijkje nemen in de Nationale Bank op de Leopoldplaats of de synagoge Machsike Hadass. Het Sint-Rochusklooster, dat door het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gebruikt en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in de Mutsaardstraat zijn ook geopend.’

Een van de vaste waarden tijdens erfgoedevenementen als de Open Monumentendag, is de Onze-Lieve-Vrouw Kathedraal. De 123 meter hoge toren doet uitzonderlijk dienst als jukebox, waar bezoekers verzoeknummers kunnen geven voor de beiaard.

Het Steen en het Centraal Station fungeren tijdens de Monumentendag op zondag 8 september als infopunt.

www.openmonumenten.be en www.antwerpen.be/openmonumentendag

Joris van der AA
© 2013 Corelio

Geef een reactie