In de pers

‘Opnieuw gezinnen laten wonen in huizen met studentenkamers’

Er is momenteel een overaanbod aan nieuwe studentenkamers. En dat is goed, want op die manier kunnen verouderde koten op termijn een nieuwe bestemming krijgen”, zegt schepen Rob Van de Velde.

Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) speelde dinsdag, bij de voorstelling van de oplevering van 146 moderne studentenflats op Nieuw Zuid, in op de kritiek dat de bouw van nieuwe studentenwoningen in Antwerpen niet meer bij te houden is.

“Het klopt dat er in Antwerpen aan een hoog tempo nieuwe en moderne studentenflats worden gebouwd. En dat is alleen maar aan te moedigen. We willen in Antwerpen kwalitatieve en duurzame studentenhuisvesting.”

Rob Van de Velde hoopt ook dat verouderde studentenkamers op termijn verdwijnen. “In sommige delen van de stad zijn veel eengezinswoningen verbouwd tot studentenkamers. Het zou mooi zijn als die huizen opnieuw bewoond zouden worden door gezinnen. Antwerpen heeft immers behoefte aan woonruimte.”

45.000 studenten

Ondertussen werden op Nieuw Zuid, het gebied tussen het Vlinderpaleis en de d’Herbouvillekaai, 147 nieuwe studentenflats voorgesteld. Samen met een aantal woningen en flats maken die deel uit van de eerste fase van de ontwikkeling van dit woongebied.

De eerste steen van Nieuw Zuid werd gelegd in 2014. Het einde van de werken is voorzien voor 2028. Bouwheer Triple Living wil van het gebied een groene en duurzame woonwijk maken.

“Het gebied ligt op wandelafstand van de toekomstige campus van de Karel De Grote Hogeschool aan de Montignystraat. Dat moet ervoor zorgen dat de studentenflats op Nieuw Zuid vlot van de hand gaan. Triple Living mikt vooral op investeerders die een studentenkamer als een investering zien.

Campus Nieuw Zuid is ontworpen door BOB361, dat in 2015 nog de Belgische Prijs voor Architectuur won voor hun Antwerpse studentencomplex Gate15. Elke studentenkamer heeft een individuele badkamer. Per acht kamers is er een gemeenschappelijke keuken voorzien. De grootste studio’s beschikken over een eigen keukenhoek. Vanaf de zomer van dit jaar kunnen de eerste studenten op Nieuw Zuid intrekken.

“Antwerpen is de afgelopen jaren een grote studentenstad geworden. Wat het aantal studenten betreft moeten we Gent laten voorgaan, maar zijn we Leuven voorbijgestoken”, zegt de schepen van Onderwijs, Claude Marinower (Open Vld).

Antwerpen telt op dit moment 45.000 studenten die les volgen aan de universiteit of een hogeschool. “Een flink deel daarvan zit op kamers in onze stad. We hopen dat veel van deze studenten ook na hun studies in Antwerpen blijven. Want zij zijn onze toekomst. Het is daarom belangrijk dat we hen goed ontvangen in een bruisend Antwerpen, waar ze een comfortabele en goede kamer kunnen huren”, besluit Claude Marinower.