Tolhuis

Opnieuw ruzie over ontwerp torens

Projectontwikkelaar Immogra stelde vorige week een nieuw ontwerp voor de Tolhuissite voor. Dat stapt af van het model met twee torens en onderzoekt de mogelijkheid van drie torens. Het was de aanleiding van een forse discussie tussen schepen Rob van de Velde en Maarten Dreser van de actiegroep Tolhuisgroep.

 

In het nieuwe concept gaat het over een toren van 21 meter aan de Sint-Paulusplaats, een van 37 meter aan de Orteliuskaai en tussenin een gebouw van 66 of 72 meter hoog. In het vorige concept ging het nog over twee volumes van 29 meter aan de Sint-Paulusplaats en een van vijftig meter aan de Orteliuskaai. De gebouwen zijn in het nieuwe ontwerp wel slanker, wat meer open ruimte moet creëren in de omgeving.

Ondanks de afspraak binnen de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro) om de ontwerpstudie niet te verspreiden in afwachting van een grondig geformuleerd advies, werd het document toch al gelekt aan vzw de Tolhuisgroep, de actiegroep die zich verzet tegen hoogbouw op de Tolhuissite. Volgens de Tolhuisgroep was het de architect, Christian Rapp, tevens ook de stadsbouwmeester, die hen de documenten bezorgde. Rapp ontkent met klem.

Gebrek aan inspraak

Dat was de aanleiding voor een erg bitse discussie op de Facebookpagina van schepen van Ruimtelijke Ordening, Rob Van de Velde (N-VA). Maarten Dreser van de Tolhuisgroep trok hard van leer tegen de schepen en verweet het stadsbestuur te laks om te springen met de regelgeving. De vzw verwijt de schepen ook een gebrek aan inspraak. “Dit nieuwe ontwerp is een slag in ons gezicht”, zegt Gerrit Van Gassen, woordvoerder van de Tolhuisgroep. “Er is nooit aandacht geschonken aan de bewoners van de wijk. Er is een infomoment geweest, waarop de schepen zei dat er een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (rup) voor de site aankomt, maar dat alles toch al in kannen en kruiken is. Het is eenzijdige communicatie, waarbij men niet wil luisteren naar de buurt. We hebben altijd gezegd dat we samen in gesprek wilden gaan, maar werden steeds voor voldongen feiten gesteld. We hebben wel gesprekken gehad met projectontwikkelaar Immogra, al was ook dat eenrichtingsverkeer. Gesprekken met de stad zijn er helemaal niet.”

Nochtans waren het Van Gassen en de Tolhuisgroep zelf die Immorgra expliciet hadden gevraagd om “de politiek” niet uit te nodigen tijdens die gesprekken. Dat bevestigt ook Guy De Meyer van Immogra, die de gesprekken heeft geleid. “De actiegroep heeft inderdaad gevraagd om de politiek niet te betrekken bij onze gesprekken”, zegt De Meyer. “We proberen om in alle openheid en eerlijkheid het project toe te lichten en in dialoog te gaan met de actiegroep. Er zijn ondertussen drie workshops geweest. Daarin hebben we het hele projectdossier toegelicht aan de actiegroep. We weten dat we niet voor iedereen goed kunnen doen, maar we proberen oplossingen te zoeken om de leefbaarheid te verbeteren.”

“Moddercampagne”

Schepen Rob van de Velde noemt de uitspraken van het actiecomité een moddercampagne. “Ze gaan wel op een erg drieste manier te werk”, zegt Van de Velde. “Ze beschikken over gelekte documenten, waarvan ze goed weten dat ze voor intern gebruik zijn. Ik zoek naar oplossingen voor de lelijke plekken in onze stad. Het Tolhuis is daar een van en op deze manier wordt dat op een perverse manier van binnenuit ondermijnd. Ofwel voeren we een stedenbouwkundige discussie ten gronde, waar ik graag aan meewerk, ofwel kiezen ze voor een moddercampagne, zoals nu. Wat de actiegroep verkondigt is onzin. Wij hebben op basis van hun expliciete vraag het voorontwerp van het rup uitgesteld tot september, zodat ze meer tijd hebben om met Immogra van gedachten te kunnen wisselen. Gesprekken waar wij van Van Gassen niet bij mochten zijn. Dan kun je niet zeggen dat we niet willen praten, maar praten is blijkbaar niet hun doel. Het ondermijnen van het hele verhaal, dat is het wel.”

GvA, 12-07-2016