Ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling

Politicus is een beroep dat onderschat wordt

Begin februari postte schepen voor Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde een bericht op Facebook met een foto van twee affiches die een Antwerpenaar aan zijn raam had gehangen: ‘Solidariteit’en ‘Werken tot mijn 67? Vergeet het!’ “Een kwalijk beeld dat mij echt tegen de borst stootte”, aldus Van de Velde. In een van de reacties liet Patrick C. van zich horen. “Hij heeft gemakkelijk praten, dacht ik. Ik was er van overtuigd dat mijn job als verpleger op de spoedafdeling veel zwaarder is dan zijn job als schepen”, zegt Patrick. “Toen hij me voorstelde om hem eens een dag te volgen, ben ik daar ook meteen op ingegaan. Het leek me een interessante uitdaging. Ik had dan ook geen enkel idee wat een schepen een hele dag bezighoudt.”
“Heel andere wereld” De dag begon om 8u op het kabinet van Van de Velde, waar de eerste van de vele dagelijkse vergaderingen plaatsvond. Aansluitend begon het tweewekelijkse overleg stadsontwikkeling, waarna het tweetal naar Brussel reisde voor, alweer, een vergadering. “Ik heb mijn mening moeten herzien”, zegt Patrick. “Er worden tijdens die vergaderingen ernstige beslissingen genomen met gevolgen op korte en lange termijn. En om dergelijke beslissingen te nemen, is er veel dossierkennis nodig. Het is een heel andere wereld.” Na de middag stonden er opnieuw drie vergaderingen en een interview met ATV op het programma. De dag werd afgesloten met een verhitte gemeenteraad “Voor mij is het een dag zoals een andere”, zegt Van de Velde. “Maar voor wie geen zicht heeft op het werk van een schepen of politicus, kan ik mij inbeelden dat het redelijk indrukwekkend is. Dat oude cliché dat wij heel de dag rustig kunnen nadenken, uitgebreid kunnen gaan eten en drinken, klopt niet.” Op 18 maart is het de beurt aan Van de Velde. Dan brengt hij een dag door op de spoedafdeling met Patrick C. “Elk beroep heeft zijn eigen geheimen. Je kent het op de manier waarop je er in het dagelijkse leven mee in contact
komt, maar hebt er geen idee van hoe het er een hele dag aan toe gaat”, zegt Van de Velde. “Ik stel mij dus graag open om dat van op de eerste rij eens mee te maken.”

Agenda Rob Van de Velde
8.00u 8.30u Spoor Oost: afstemming top administratie over taakverdeling
8.30u 9.45u Tweewekelijks overleg stadsontwikkeling
9.45u 10.30u Reistijd Antwerpen Brussel
10.30u 12.30u Raad van Bestuur PubliT in Brussel
12.30u 13.30u Reistijd
13.00u 14.30u Overleg AG Vespa
14.30u 15.00u Wekelijks overleg agendaplanning
15.00u 16.00u Meeting sportinfrastructuur
16.00u 17.00u Interview met ATV op Spoor Oost
17.00u 18.00u Voorbereiding gemeenteraad
18.00u 18.30u Fractievergadering
19.30u 00.00u Gemeenteraad

 

Bron Gazet van Antwerpen 3/3/2015

Auteiur: JAN STASSIJNS

Foto: Ludo Mariën