In de pers, oudaan

Politietoren verkocht voor 2,5 keer de vraagprijs

De stad Antwerpen heeft een koper gevonden voor de Politietoren op de Oudaan. Investeerder Tanguy Westerlund bracht een bod uit van 25,5 miljoen euro, ruim het dubbele van de minimumprijs van 10,5 miljoen euro die de stad voor het geklasseerde gebouw wilde opstrijken.

Toen het Antwerpse stadsbestuur enkele jaren geleden bekend maakte dat het de Politietoren op de Oudaan wou verkopen aan een private investeerder, waren er critici die vreesden dat vastgoedontwikkelaars nauwelijks interesse zouden tonen in de monumentale toren van architect Renaat Braem. “Het gebouw verkeert in een slechte staat. Een renovatie is behalve zeer duur, ook zeer delicaat omdat het om een geklasseerd monument gaat. Wie daarmee aan de slag wil gaan, staat op en gaat slapen met de ambtenaren van monumentenzorg”, zegt een bron in de vastgoedsector.

Het stedelijke vastgoedvehikel AG Vespa bracht de Politietoren op de markt voor een minimumprijs van 10.500.000 euro. Een groep stadsbewoners lanceerde de campagne ‘Wij kopen samen de Oudaan’. De actiegroep wilde het gebouw van Braem, dat in 1958 werd opgetrokken, uit handen houden van projectontwikkelaars. ‘Wij kopen Samen de Oudaan’ slaagde erin om meer dan drieduizend kleine investeerders te verzamelen, maar kon uiteindelijk niet opboksen tegen de biedingen van de grote vastgoedspelers die interesse toonden in het gebouw.

Luxeflats of hotel?

De periode dat er bod kon worden uitgebracht op politiehoofdkwartier, liep vorige week af. Het hoogste bod dat werd uitgebracht, was afkomstig van ondernemer Tanguy Westerlund, een telg van de bekende familie van maritieme ondernemers. Westerlund bood 25,5 miljoen euro voor de toren van Braem. “Klopt”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde. “De koop is juridisch nog niet rond. AG Vespa is bezig met de afhandeling van het dossier.”

Tanguy Westerlund was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. In de vastgoedsector verwacht men dat de ondernemer vooral luxueuze appartementen zal ontwikkelen, gezien het unieke uitzicht over de stad vanuit de toren. Het gebouw ligt bovendien centraal in de binnenstad, in de nabijheid van de Kammenstraat, de Wilde Zee en de modebuurt in de Nationalestraat. “Ook een hotel behoort tot mogelijkheden”, volgens een bron in de vastgoedsector.

Goed voor de begroting

Schepen Rob Van de Velde (N-VA) heeft geen zicht op de plannen van de toekomstige eigenaar. “Er zijn biedingen gebeurd onder gesloten omslag. Er is geen vooroverleg geweest tussen de stad en de kandidaat-kopers.”

Voor de Antwerpse stadskas is de spectaculaire verkoop van het politiegebouw een opsteker, omdat het 15 miljoen meer opbrengt dan was voorzien in de begroting. “Niet alleen de verkoop van de Oudaan is een groter succes dan verwacht”, zegt schepen Van de Velde. “Ook de andere grote vastgoedoperaties, zoals de verkoop van het huidige havenhuis, hebben meer opgebracht dan verwacht. Onze vastgoedoperaties hebben tot nu toe 41 miljoen euro meer opgebracht dan het bedrag waar we vooraf rekening mee hadden gehouden.”

De opbrengst van de verkoop van de Politietoren zal onder meer worden gebruikt om het nieuwe mastergebouw van de politie te financieren. Dat ultramoderne politiehoofdkwartier zou 225 tot 275 miljoen euro gaan kosten.

De nieuwe eigenaar van de Politietoren staat voor de uitdaging om het oude, afgeleefde gebouw te renoveren tot een eigentijds gebouw. Dat zal bovendien moeten gebeuren met respect voor de als monument beschermde, unieke architectuur van Renaat Braem. Braem ontwierp het administratie centrum van de politie op vraag van de toenmalige Antwerpse burgemeester Lode Craeybeckx.

Renaat Braem, Juul De Roover en Maxime Wynants begonnen in 1950 aan de uitwerking van de eerste plannen. Naast de hoge – voltooide – toren was in de masterplannen ook sprake van lagere kantoorgebouwen, maar die plannen werden nooit gerealiseerd. De locatie waar de andere delen van het gebouw moesten verrijzen, bleef lang braak liggen, maar werd later opgevuld met het winkelcentrum De Bijenkorf.

De bouw van de toren begon in 1958. Het ontwerp van Braem werd in 1965 bekroond met de SBUAM-architectuurprijs (Société Belge des Urbanistes et Architectes Modernistes). In 2002 werd het gebouw officieel beschermd als monument.

GvA, 14-09-2016